Boxning, friidrott eller taekwondo? I slutet på nästa vecka, den 5–6 maj är det Olympic day på Liseberg. Då kan barn och unga prova på olika idrotter och träffa förebilder. Tanken är att fler ska hitta en idrott de vill syssla med.

– Det är många föreningar som vill hitta nya medlemmar och det här är ett sätt för dem att få synas, säger Matilda Forslund som är projektkoordinator på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Olympier idrottar med barnen
Flera lokala idrottsföreningar finns på plats för att visa upp sina sporter. I år kan besökarna till exempel få prova och veta mer om fäktning, brottning, dans, tennis, klättring, rugby och orientering.

Förutom lokala föreningar kommer flera svenska olympier att finnas på Liseberg. Curlingdamerna Sara McManus och Anna Hasselborg och brottaren Jalmar Sjöberg är några.

– De kommer att röra sig i området, skriva autografer och idrotta med barnen.

Fjärde gången i Göteborg
Evenemanget pågår i tre dagar. Fredag 4 maj är reserverad för inbjudna skolklasser. Totalt 400 elever från de östra och västra delarna av stan får chansen att hitta en ny favoritidrott under skoltid.

Men vad får då ett sådant här evenemang för positiva följder? Matilda Forslund berättar att det gjordes en marknadsundersökning efter förra Olympic day. 500 intervjuer genomfördes med barn i åldern 7–16 år.

– Där svarade 44 procent av de tillfrågade barnen att de hittat en ny idrott eller aktivitet som de ville börja med. Hur många som faktiskt började med en ny idrott senare vet vi inte, men det är i alla fall positiva siffror.

Olympic day anordnas för fjärde året i Göteborg – tredje gången på Liseberg. Senast var i september i höstas, då lockade evenemanget totalt 7 000 personer under tre dagar.

Beställ biljetter på Lisebergs hemsida
Bakom Olympic day står idrott- och föreningsförvaltningen tillsammans med Sveriges olympiska kommitté, Västra Götalands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna och Liseberg. Målet är att främja hälsa och föreningsliv bland barn och ungdomar i Göteborg.

Det är fritt inträde för barn upp till 16 år och deras familjer på Olympic Day, men du måste beställa biljetter. Det gör du enkelt på Lisebergs hemsida.