På lördag klockan 13 snurrar det igång på allvar – Göteborgshjulet. Efter många rättsliga turer är det äntligen dags för de första turerna med passagerare. Och redan i år ska hjulet gå med vinst.

– Vi räknar med 210 000 gäster i år och det ska ge ett litet överskott, sa Leif Nilsson, VD för Göteborg & Co, när journalister och andra gäster bjöds på en första åktur på torsdagen.

– Nu knyter vi ihop evenemangsstråket och Liseberg med hamnen på ett tydligt sätt, samtidigt som vi får in mer liv i området vid Operan, sa Leif Nilsson.

Ska vli lönsam

Han hade sällskap av Mats Wedin, VD för Liseberg, som också trodde att det stora utsiktshjulet – inköpt för 40 miljoner kronor – ska bli en lönsam historia.

– Vi hoppas att det ska ge ett överskott. Det ska i så fall gå till Göteborg & Co och användas för att marknadsföra staden, det är vi överens om, sa Mats Wedin.

Första året kommer hjulet att dra kostnader på totalt 11,2 miljoner för Liseberg och Göteborg & Co. Samarbetet dem emellan innebär att Liseberg äger och driver hjulet medan Göteborg & Co står för marknadsföring och försäljning.

1718_2.jpgKul för turister att få se Göteborg från ovan

Mats Wedin var mycket stolt över att hjulet äntligen är på plats och klart för start.

– Många har varit skeptiska och tyckt att hjulet är fult. Jag tycker att det är rent, vitt och fräscht, inte nåt typiskt tivolihjul.

– Det är viktigt att staden får ännu en bra attraktion. Vi göteborgare vet ju hur vår stad ser ut, men turister kan nu få se Göteborg från ovan på ett nytt sätt, sa Mats Wedin.

Biljettpriserna är 85 kr för vuxna, 60 kr för 4-16-åringar medan barn under fyra åker gratis. Grupper över 20 personer får tio procents rabatt.

Fin utsikt

I sommar ska hjulet snurra mellan kl 11 och 21 varje dag, såvida det inte blåser för mycket. Men gränsen är högt satt: först vid 25 m/sek blir det stopp, även om det kan kännas ”gungigt” redan vid 15 m/sek.

Var och en av de 42 gondolerna har en egen klimatanläggning som gör att det är svalt på sommaren och varmt på vintern.

Och utsikten? Jo den är mycket fin. Även om det var disigt på torsdagen såg man ända ut till Kortedala och Bergsjön, upp mot Delsjön och Kallebäck och ut mot Mölndal, dock inte in på Ullevi eller Gamla Ullevi så nån ny ”snikplats” lär hjulet inte bli. Och bortom Älvsborgsbron skymtade man havet.

Premiär under Göteborgsvarvet

De som tar en tur på premiärdagens eftermiddag, på lördag, får skåda den långa svansen av tiotusentals löpare i Göteborgsvarvet som startar någon timme efter den första turen med Göteborgshjulet.

Invigningen 22 maj är faktiskt mer än ett år försenad. När idén presenterades i början av mars 2009 fanns förhoppningen att hjulet skulle vara igång redan till Kristi Himmelfärdsdagen, 21 maj. Det blev alltså ett år och en dag senare.

Orsaken är att flera personer överklagade det tillfälliga bygglov som hjulet fick av byggnadsnämnden. Det dröjde ända till februari i år innan Kammarrätten avslog det sista överklagandet.

Det tillfälliga bygglovet gäller i två år. Sedan hjulet har stått på Kanaltorget vid Operan kommer det att flyttas till Lisberg, troligen i tid till vårpremiären i april 2012.

3307