En chans att nå stor publik. Att uppträda på gator och torg och få betalt från kommunen? Ja, det är faktiskt möjligt! Fram till 1 april går det att söka de 90 tjänster som erbjuds inom kultursommarjobb. För att söka behöver du skicka in en video där du visar smakprov på upplevelser som du kan bjuda göteborgarna på i sommar.

Kultursommarjobb 2016: Så här söker du

Gustav Karlsson är en av de som fick chansen sommaren 2015. Under tre veckor gjorde han och 19 andra i samma grupp en föreställning varje dag under tre veckor, bland annat i Brunnsparken och på Kungsportsplatsen.

– Vi var dansare, musiker och en poet i vår grupp. Jag spelade bas och var delaktig i att skriva storyn till föreställningen.

Nya konstellationer
7478.jpgKultursommarjobben kan sökas av alla ungdomar 16-20 år, både som enskilda och i grupp. Utifrån de som söker och deras talanger sätter projektledningen ihop konstellationer som verkar lovande. Sedan har grupperna en vecka på sig att sätta samman och repa in en uppvisning eller föreställning.

– Det var lite stressigt och man hade lite ont i magen när man tänkte på hur det skulle gå. Men vi tog kollektivt ansvar för att det skulle bli bra, säger Gustav Karlsson.

Han tycker att kultursommarjobb är bland det roligaste man kan göra.

– Jag vill gärna spela musik för publik, och det får man ju absolut göra. Sedan har kultursommarjobb lite av en kvalitetsstämpel, sätter man upp den skylten så lockar det rätt mycket folk.

Inte bara räkmacka
Visst är det lyxigt att få lön för något man älskar. Men det var hårt arbete också, konstaterar Gustav Karlsson.

– Det var tuffare än jag hade trott. Jag hade tänkt att det skulle vara avkopplat men det var rätt hektiskt. Man ville göra så bra ifrån sig som möjligt, men så är det saker som inte stämmer eller så dör elektriciteten. Det kunde vara pinsamt och stressande.

Göteborgs Stads satsning på kultursommarjobb inleddes 2010. Syftet är dubbelt: Att göteborgarna ska få tillgång till lättillgänglig och nyskapande underhållning. Och att ungdomar som håller på med kultur i olika former ska få en plattform och chans att utvecklas.

Det skapas också många spännande möten under de veckor projektet pågår, enligt Johan Westergren, projektledare.

– Det är unga från hela staden och med olika inriktningar som arbetar tillsammans. Så det är både konstnärliga, sociala och regionala gränser som överskrids.

Söker även unga som vill jobba bakom scenen
Projektgruppen vill ha en stor bredd och välkomnar unga från alla konstnärlig inriktningar, exempelvis dans, musik, akrobatik, rap, bildkonst, skådespeleri. Det går även att söka jobb som make-up-artist, kostymör, fotograf eller bloggare.
För att ansöka behöver man visa vad man kan göra genom att till exempel skicka in ett videoklipp.

– Vi tittar på vad man kan, om det kan betyda något för en publik och vilka spännande möten det kan bidra till. Det är ju skattebetalarna som får behållningen, då gäller det att deltagarna kan göra något som är betydelsefullt i det offentliga rummet, säger Johan Westergren.

Gustav Karlsson har bestämt sig för att söka kultursommarjobb i år igen. Om han hinner. För först ska han förbereda premiären på en opera. Det är hans slutprojekt på musiklinjen, Hvitfeldtska gymnasiet.

– Premiären är i skolans aula tisdag den 22 mars. Sedan blir det en andra konsert på artisten den 23 april, tillsammans med en symfoniorkester.

4988.jpg