Inredning och ambition från förr. I Axelhuset i Högsbo har visserligen kulturen frodats i 60 år, men interiören har snarare legat i träda. Tills nu, när biblioteket och entréhallen är först ut med en rejäl renovering, som tar besökarna tillbaka till 1950-talets ljusa design och barnkulturella nybyggaranda.

– Huset byggdes 1954 så det känns roligt att lyfta fram 50-talet igen, för då hände så mycket kulturellt. Inte minst hade biblioteken betydligt större resurser, vilket man kommer att kunna se i den utställning om husets historia som vi ska ha klar till jubileumsveckan, säger Maria Apelmo, programansvarig på Högsbo bibliotek på Axel Dahlströms torg.

Efterlängtad renovering
Fritidsgården var stor arrangör av pop-konserter, i gästboken kan man se att bland andra Tages, The Shanes och Björn Skifs spelade där.
4108.jpg

På måndag 17 november, på dagen 60 år sedan huset invigdes, drar jubileumsveckan igång för att fira det lokala kulturhuset och den hett efterlängtade renovering som äntligen är klar.

– I princip ingenting har renoverats sedan 50-talet så lokalerna var väldigt slitna. Till exempel hade vi en vattenskadad vägg för 15 år sedan, där fönstren visserligen byttes ut men väggen förblev omålad, och golvet hade ju minst fem olika färger efter allt lappande och smålagande. Så ja, både personalen och besökarna har verkligen längtat efter en renovering, säger Maria Apelmo.

Äntligen fungerande hiss
Mest befriande för alla känns det kanske att den ständigt krånglande, utvändiga hissen nu är historia, och har ersatts av en ny, modern variant som visserligen precis som den förra är gjord för inomhusbruk, men nu också verkligen befinner sig inomhus.

Där inne får hela biblioteket dessutom ett nytt, ljusgrått linoleumgolv och väggarna målas om i originalfärger från 50-talet. Det blir nya gardiner i 50-talsdesign och den gamla informationsdisken, som tog mycket plats och var dold bakom betongpelare, ersätts av en liten och nätt med Virrvarr-bänkskiva i 50-talsdesign. Även bokhyllorna återställs i sitt ursprungliga skick och kommer återigen att släppa igenom ljus och luft. Bland annat.

– Vi har tagit bort ett skydd som satts längst ner, under nedersta hyllplanet, som inte fanns där från början. Häromdagen kom en besökare och sa ”Åh, när jag var liten sprang vi och tog sats och så kanade vi på byxorna under hyllorna!”, berättar Maria Apelmo.

Kulturhus för grannskapet
Händelsen är på sitt sätt talande för vilken roll Högsbo bibliotek vill spela: en mötesplats där inte minst barn och unga får både intryck av och utlopp för alla sorters kreativitet.

– Det är en väldig babyboom här i Högsbo just nu och det märks inte minst här på biblioteket. Häromdagen släppte vi hundra biljetter till en barnteater-föreställning, och de sålde slut på bara ett par dagar. Det är väldigt roligt eftersom vi liksom alla andra bibliotek hela tiden har som mål att locka fler barn och unga, säger Maria Apelmo.

Det så kallade Axel-huset på Axel Dahlströms torg hyser inte bara biblioteket, utan även en öppen förskola, fritidsgård och fritidshem. Dessutom finns lokaler för uthyrning, där man bland annat kan utöva alltifrån yoga till breakdance.

– Under jubileumsveckan kommer det att bjudas på uppvisningar och konserter av grupper och artister som verkar i huset eller bor i kvarteren runt Axel Dahlströms torg. Vi vill visa Högsbo-borna att vi är ett kulturhus för hela grannskapet, säger Maria Apelmo.

1EA2.jpg

På onsdag 19 november blir det scenkonst med gruppen SmutsKultur som består av Ingrid Nilsson, Louise Halvardsson, Siri Björkström och Klara Frisk Kockum.