På andra språk än svenska. Högsbo bibliotek ställer nu upp och samlar in böcker till det fängelse i Etiopien, där de båda journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson sitter fängslade. Enda kravet är att böckerna inte är på svenska.

– Det blir ju ett himla jobb om fängelset ska få två-tre böcker av var och varannan svensk. Det är smartare om vi samordnar och skickar ner en låda, säger Maria Apelmo, programbibliotekarie på Högsbo bibliotek.

– Annars är det nog risk att fängelsepersonalen tröttnar på alla paket. Och då kanske initiativet väcker irritation i stället för glädje.

En längtan efter litteratur
Persson och Schibbye vill skapa ett litet fängelsebibliotek i Kality-fängelset, eftersom de märkt en längtan efter litteratur bland fångarna.

När Maria Apelmo läste om idén, tände hon till direkt.

– De vill göra något meningsfullt av sin tid där. Tydligen är det många medfångar som önskar något att läsa i en miljö som nog är ganska vidrig, det är klart att man som bibliotekarie nappar då, säger Maria Apelmo.

Samlar in under februari och mars
Så nu kan allmänheten lämna sina ”Etiopien-böcker” på Högsbo bibliotek, på Axel Dahlströms torg.

– Vi tänker samla in böcker under februari och mars och sedan skicka iväg till Etiopien. Jag tror att skönlitteratur är mest efterfrågat, på engelska, franska eller ännu bättre på olika afrikanska språk.

– Hittills har vi fått in sex böcker, jag har ingen aning om hur många det kan bli. Frakten får vi bekosta av medel för oförutsedda behov, om det inte träder fram någon sponsor, säger Maria Apelmo.

Enligt uppgift har Persson och Schibbye fått godkänt från fängelseledningen för sina bokplaner. Detaljerna ska diskuteras fram mellan fängelsedirektören och de bådas föräldrar vid nästa besök.