15 matcher i Scandinavium. Handbolls-VM för herrar är ett av världens största mästerskap sett till antal tittare och kommer att ses av 2,5 miljarder människor. I januari spelas det i Scandinavium i Göteborg. VM-turneringen blir dessutom Sveriges första internationella mästerskap med en hållbarhetscertifiering.

Handbolls-VM för herrar spelas mellan 11 och 29 januari 2023. Göteborg är en av gruppspelsorterna och även värd för huvudrundan. Totalt kommer 15 matcher att spelas i VM-arenan Scandinavium. Det svenska landslaget, som ofta spelar i just Göteborg i gruppspelet och vann EM-guld i januari 2022, är naturligtvis det stora dragplåstret.

– Det är totalt sex speldagar i Scandinavium. Två av dem är i stort sett slutsålda. Ytterligare två är på väg att bli slutsålda. När det väl är dags för att blåsa i gång tror jag att det är slutsålt alla sex speldagar. Jag har statistik från tidigare handbollsmästerskap och det är en större efterfrågan denna gång. Folk vill verkligen se det svenska handbollslandslaget spela.

Det säger göteborgaren och tidigare tränaren för bland annat Önnereds HK:s damer, Krister Bergström, som är vd för handbolls-VM. Han berättar också att gemene man kanske inte riktigt förstår hur stort mästerskapet är, men att det i själva verket är ett av de största i världen.

– 2,5 miljarder människor kommer att titta, och det kommer att sändas i 175 länder, säger han.

”Oförglömliga ögonblick”

Charlotta Franzich är projektledare för internationella mästerskap på Göteborg & Co och lyfter fram att evenemanget stärker Göteborgs ambition att vara ledande både som destination och som arrangör av betydelsefulla internationella idrottsevenemang.

– Vi har sedan länge en bra relation med Svenska Handbollförbundet och vi vet av erfarenhet att detta leder till oförglömliga ögonblick för både deltagare, besökare och göteborgare, säger hon.

Sverige arrangerar mästerskapet tillsammans med Polen. En anledning är att deltagande lag ökat från 24 till 32 samtidigt som det finns krav på hur stora arenorna måste vara.

Vi sökte detta VM 2014 och vi har inte tillräckligt stora arenor i Sverige för att klara av att anordna mästerskapet själva. Då får man leta efter en kompis, och eftersom även Polen sökte mästerskapet så blev vi kompisar i stället för att konkurrera om det, säger Krister Bergström.

350 volontärer i Göteborg

Totalt kommer 350 volontärer att jobba bara i Göteborg under VM. Det handlar om allt från att jobba i restaurangerna till att hjälpa lag, domare och delegater med allehanda saker.

– Vi har ett uppbyggt nätverk sedan tidigare mästerskap. Det finns många som gärna vill vara med igen. Vi har haft en urvalsprocess under hösten. För oss är det viktigt att jobba med mångfald och integration för att vara ett hållbart mästerskap.

Handbolls-VM 2023 arbetar med hållbarhet inom fyra områden: ekologisk, social, ekonomisk och ledarskap. Konkret innebär det bland annat att man jobbar för minskat matsvinn, återbruk av material, aktiviteter med rörelseglädje för barn och utbildning av nya ledare i handbollen.

Arbetet sker på central nivå i alla fem värdstäder och målet har varit att få en hållbarhetscertifiering. 16 december kom beskedet.

– Vi lyckades vilket innebär att vi är det första handbollsmästerskapet i världen med en hållbarhetscertifiering, säger Krister Bergström.

Evenemanget erbjuder syntolkning

Arbetet med certifieringen har drivits som ett projekt i 18 månader. Organisationen har haft ett frågebatteri på 100 frågor inom olika områden att svara på och det har krävts dokumentation för att visa att kraven uppfylls.

– För oss har det varit otroligt viktigt genom hela resan att evenemanget ska miljöcertifieras och Johanna Gadd på Got Event har gjort ett fantastiskt arbete. Evenemanget kommer även att erbjuda syntolkning, teckenspråktolkning och förstärkt arenaljud genom appen ”Got Event Tillgänglighet”. Detta gör vi för att alla ska kunna få ta del av mästerskapet på samma villkor, säger Charlotta Franzich.

Foto: Christoffer Borg-Mattisson