Regeringen har nu definitivt satt stopp för ett friidrotts-VM i Göteborg år 2011 eller 2013. På torsdagen beslutade regeringen att inte ändra sitt "nej". Det innebär att Svenska Friidrottsförbundet nu kommer att dra tillbaka sin ansökan om VM.

Friidrottsförbundets ordförande Yngve Andersson säger i ett pressmeddelande att han ändå uppskattar de senaste veckornas mycket nära och intensiva dialog med regeringen. Den vittnar om en vilja att försöka sätta sig in i förutsättningarna för att dra den här typen av stora internationella evenemang till Sverige.

– Jag kan konstatera att vi dessvärre hade otur med ”timingen” eftersom det pågår en utredning som skall klarlägga en policy för regeringens agerande i sådana här frågor. Utredningen blir inte klar förrän i vår, säger Yngve Andersson.

”Skulle ge mångfalt tillbaka till staten”

Samtidigt uttrycker Yngve Andersson en stor besvikelse över att regeringen inte kunnat påskynda ärendet ytterligare.

– En investering i ett friidrotts-VM skulle ge mångfalt tillbaka till staten i form av skatteintäkter. Jag är övertygad om att utredningen kommer att nå den slutsatsen. Tyvärr något för sent för att vi ska kunna gå vidare med vår VM-ansökan.

Enligt en rapport gjord av Turismens utredningsinstitut skulle skatteintäkterna för ett VM-arrangemang ligga på runt 950 miljoner kronor. Av detta kommer 300 miljoner från utländska besökare. En statlig investering på 200 miljoner skulle alltså lätt kunna räknas hem menar Yngve Andersson.