Inlines, cyklar och brädor på Världskulturmuseet. Höstlovet är som en enda stor happening på Göteborgs många museer. Skollediga ungdomar möter pirater, spioner och monster – eller tar kanske skatebrädan till Världskulturmuseet. Där drar lovet igång med en riktig Action-fest.

Efter en lång sommar i actionparken vid Burgården tar projektledaren Irene van Manen nu med sig barn och ungdomarna kring parken in på Världskulturmuseet. Inlines, kickbikes, bmx och brädor hamnar i fokus när museet bjuder in till Action-utställning.

Utställning om den krokiga resan till färdig actionpark
En chans för alla att titta, fråga, känna och kanske själva prova på.

– Vi hade jättekul i parken i somras, säger Irene van Manen som nu ser fram emot att få möta såväl sommarens många åkare, som nyfikna besökare på museet.

Inne i utställningsrummen får besökarna följa med på hela den krokiga resan från första idén till den färdiga Actionparken. En lång kamp, lika vinglig som en förstagångstur i rampen.

Där finnas bilder och filmer, bland annat från Västnytts nyhetsinslag – och dessutom artiklar som speglar alla turer av besvikelser och framgångar.

Konstnärer dekorerar brädor
Andra filmer har gjorts av ungdomarna själva, eller lånats in för att till exempel spegla 80-talets skatekultur som idag annars lätt faller i glömska.

– I ett annat rum blir det en skapande verkstad där konstnärer dekorerar brädor med tusch. Där finns det också grejer för den som vill skapa sin egen drömpark i lera, säger Irene van Manen.

Särskilt under helgen blir det dessutom mycket av de dansjams och den musik som hör kulturen till.

Lördag-söndag, tisdag-onsdag är utställningen på plats. Kanske rent av dags för en premiärtur i minirampen nedanför Världskulturmuseets välkända breda trappa?

Dessutom finns ordnar idrotts- och föreningsförvaltningen gratis prova-på-aktiviteter på Världskulturmuseet, som kostrådgivning, zumba eller massage, tipspromenad och tävlingar (mer info på länken nedan). Och Restaurang Tabla serverar extra nyttig mat och smoothies under de här dagarna.

Tävla mot en kackerlacka på Universeum
Hos närmaste grannarna på Universeum kan man under lovet göra sin egen superhjälte, tävla mot en kackerlacka eller gå på regnskogssafari. Och efter att ha spanat in superkrafter på Universeum känner man sig säkert redo att möta stadsmuseets monster, Aeroseums spioner eller pirater på Sjöfartsmuseet. Där ser förresten sjörövaren Alwilda till att allt går rätt och riktigt till.

På Konstmuseet finns sedan en tid tillbaka den roliga utställningen om tecknarens Jan Lööfs arbete med kända figurer som Felix och Skrot-Nisse. Under lovet passar museet på att under tre dagar, onsdag-fredag, hålla extraöppet i sin verkstad. Tema: serier. Begränsat antal platser.

Maritiman har öppet varje dag
Naturhistoriska museet bjuder in till djurpyssel under höstlovet. Kanske vill du prova att göra en egen mask, eller vågar du dig rent av på att klippa och klistra ihop en späckhuggare?

På Röhsska museet kan man från tisdag till söndag dekorera sin egen kakelplatta och inspireras av flera hundra år gamla magiska symboler. Maritiman har öppet varje dag under lovet och erbjuder ett busigt besök på ubåten Nordkaparen eller en smygande visit på jagaren Småland.