”Mycket att uppleva trots covid-19”. Halloween på Liseberg är inställt och många utländska turister förväntas stanna hemma. Men Göteborg & Co hoppas ändå kunna locka en del turister till Göteborg under hösten. För femte året i rad görs det med konceptet Höststaden Göteborg – som också ska visa göteborgarna vilka möjligheter det finns till härliga upplevelser.

Höststaden Göteborg 2020 drog igång i måndags i samband med hummerpremiären och pågår till slutet av höstlovet 1 november. Det är femte året Göteborg satsar på hösten som turistsäsong.

– Gästnätterna har ökat. Från 2015 – året före vi startade med Höststaden Göteborg – till förra året är ökningen sju procent. Då har vi jämfört oktober månad, säger Jessica Westh, affärsutvecklare på Göteborg & Co.

Räknar inte med norrmännen

 Syftet med Höststaden är att skapa en röd tråd och en sammanhållen känsla av stadens höstutbud och händelser. Trots att covid-19 har ändrat förutsättningarna finns det mycket att göra och uppleva i Göteborg – både för turister och göteborgare, unga och gamla – tycker Jessica Westh.

– Mysrys på Alfons Åbergs Kulturhus, Spökvandringar vid Kronhusområdet, Bondens egna marknad i Haga och Kulturnatta är bara något av allt som finns att göra och besöka.

Så många turister från Norge och andra delar av Europa räknar Göteborg & Co inte med i år. I stället är tanken att locka svenska turister. Under vecka 40–43 genomförs en digital kampanj med köpt kommunikation på bland annat Facebook och Instagram med fokus på barnfamiljer inom en radie på 30 mil från Göteborg.

– Vi hoppas att svenskarna har ett behov av att uppleva utbudet som finns i en storstad. I Göteborg har vi både parker och skärgården, men också museer och shopping, säger Jessica Westh.

Staden smyckas

 Lite mer fokus i år än vanligtvis ligger på att få göteborgarna att ta sig in till city igen för att fika, äta, dricka och shoppa.

– Aktörerna tar sitt ansvar och det ska vara corona-säkert på restauranger och liknande, säger Jessica Westh och tillägger att staden kommer att utsmyckas under höstlovsveckan i större omfattning än tidigare.

www.goteborg.com/hoststaden hittar du flera tips från göteborgare som kan sin grej. Nio profiler i stan – krögare, mästerbagare, skärgårdsexperter och butiksägare – berättar om vilka ställen de gillar bäst i Göteborg. På sajten finns också en fullständig evenemangskalender.

Foto: Steampipe Production Studio AB/Göteborg & Co