Sjöfartsmuseets två Mississippialligatorer, Hugget och Stucket får ett nytt hem i Danmark. På Krokodille Zoo i Eskilstrup väntar passande nog två honor av samma art. Redan på lördag flyttar alligatorherrarna och därmed går en över 80 år lång kräldjursepok i graven för Göteborgs del.

– Det är en fantastiskt bra lösning, i synnerhet som Krokodille Zoo har ett par honor av samma art. Det blir en kärlekssaga av det hela också! säger Magnus Brännberg, chef för Sjöfartsmuseet.

Under tiden som Sjöfartsmuseet varit stängt för ombyggnad har Hugget och Stucket bott på ett tropikcenter i Halmstad. Men där kan de båda hanarna inte stanna när det kommer ett nytt alligatorpar som bott på Tropikhuset i Slottskogen.

Kom till Sjöfartsmuseet 1988

Nu får Hugget och Stucket alltså ett nytt permanent hem i Eskilstrup på den danska ön Falster.

– Förhoppningsvis blir det även små alligatorer så småningom, säger Magnus Brännberg.

Hugget och Stucket kom till Sjöfartsmuseet som nyfödda 1988. De efterträdde Smilet som varit museets publikmagnet ända sedan 1923 då akvarieavdelningen kom till. Smilet dog 1987.

– Vi har inte byggt något nytt tropiskt akvarium efter att vi rev det gamla, det skulle kosta alldeles för mycket pengar i dag. Ett sådant projekt skulle gå på minst 70 miljoner kronor så det är lagt på is, säger Magnus Brännberg.