Alla hemlösa kvinnor i Göteborg har fått en egen, alternativ filmfestival. Premiär var det i Huldas Hus i Majorna på fredagen, strax innan den internationella filmfesten i Göteborg invigdes på Draken.

– Vår premiärfilm var Mamma Mia och sedan visade vi Hairspray, för det var musikal-tema. Vi ska köra en film på förmiddagen och en på eftermiddagen i sex dagar, säger enhetshef Ulla Ekman.

Öppnade i höstas

– Nu när det är stor filmfest i Göteborg tyckte vi det var självklart att visa film för ”våra” kvinnor också. Några av dem kanske går på den officiella festivalen, men de allra flesta har nog svårt att klara det.

– Dessutom är detta ett sätt att nå ut till vår målgrupp, eftersom Huldas Hus inte har funnits så länge, säger Ulla Ekman.

Huldas Hus på Karl Johansgatan öppnade i september förra året. Det är en mötesplats där hemlösa kvinnor kan duscha, tvätta kläder eller dricka en kopp kaffe, få stöd och sysselsättning. Och nu kan de alltså titta på film också, helt gratis.

Har ordnat tillstånd för filmvisning

Totalt finns kanske 400-500 hemlösa kvinnor i Göteborg.

– Det är kvinnor som saknar egen, fast bostad och som har olika former av problem. De flesta finns på boenden som kommunen och frivilligorganisationer har runt om i stan, säger Ulla Ekman.

Huldas Hus har ordnat tillstånd att visa filmerna, hyr in dem och visar med hjälp av projektor på en stor duk.

Bagdad Café, Chocolat, Henrik V, Jean De Florette, Veronicas dubbelliv och Across The Universe är några filmer som kommer att visas under den parallella filmfestivalen i Majorna.