Ungdomsforum för dig med finska rötter. Hur är det att vara ung i Göteborg och ha rötterna i Finland? När är man svensk och när är man finsk? Med pjäsen ”Språklös, gränslös, fabulous ” som utgångspunkt bjuds Sverigefinska unga in för att prata om identitet, stereotyper och framtidsvisioner.

Onsdag kväll den 22 februari har alla ungdomar i Göteborg med finska rötter möjlighet att komma till Café Nina vid Stigbergstorget i Majorna. Då finns chans att träffa andra ungdomar och inte minst se en både rolig och allvarlig pjäs om identitet – vem man egentligen är.

Workshop om finska rötter och identitet
I sin pjäs ”Språklös, gränslös, fabulous – en sverigefinsk identitetsskatastrof” tar Mirja Palo & Charissa Martinkauppi upp den osynliggjorda sverigefinska historien och sin egen sverigefinska identitet. Får man kalla sig sverigefinne utan att kunna finska? Kan man fortfarande hävda sin finskhet om ens släkt bott i Sverige i generationer?

Med pjäsen som utgångspunkt fortsätter kvällen med en workshop för att prata vidare om finska rötter och identitet.

– Vi vill ge unga sverigefinnar en chans att träffas och dela med sig av sina erfarenheter. Men också en möjlighet att lära mer om sina finska rötter och om finska språket, säger Martta Partio, kulturlots på minoritetssatsningen Fin i Väst och en av arrangörerna till ungdomsforumet.

”Vi bjuder på finska delikatesser”
Göteborg är ett finskt förvaltningsområde, vilket bland annat innebär att Sverigefinnar i Göteborg har rätt till förskola och äldreomsorg på finska. Det betyder också att Göteborgs Stad ska skydda och främja det finska språket och den sverigefinska kulturen.

Ungdomsforumet är ett led i det arbetet och ett samarrangemang mellan föreningen Göteborgs finska unga, Fin i väst, projektet Ungas röst och Göteborgs Stad.

– Vi hälsar alla sverigefinska ungdomar välkomna. Det är gratis inträde och vi bjuder på finska delikatesser, bland annat karelska piroger, för den som föranmäler sig, säger Martta Partio.