Uppmärksammas för Göteborgs Lucia. Lasse Dahlquist-sällskapet delar ut två stipendier under 2023 med anledning av Göteborgs 400-årsjubileum och Lasse Dahlquists starka anknytning till Göteborg. Det ena går till Hvitfeldtska gymnasiets musikprogram.

– Det är jätteroligt att vi blir uppmärksammade på det här viset och då är det ju i huvudsak för vårt engagemang med Göteborgs Lucia, säger Brita Lindgren, musiklärare och producent för Göteborgs lucia.

Lasse Dahlquist var engagerad i Göteborgs Lucia och musikprogrammet på Hvitfeldtska tog över hans 35-åriga tradition 2017. Då hade arrangemanget haft uppehåll ett par sedan Göteborgs-Posten släppt taget om det.

– Det är våra elever i trean som har två veckor i december när de ute och lussar i olika smågrupper på väldigt många äldreboende, några andra organisationer, företag och även på stan i samarbete med Julstaden Göteborg.

Samlar in till välgörenhet

Göteborgs Lucia samlar också in pengar till välgörande ändamål och det har varit lite olika genom åren. Eftersom Musikhjälpen sändes från Göteborg 2022 gick pengarna till insamlingen “För en tryggare barndom på flykt från krig”. Bris, Drottning Silvias barnsjukhus och Mandala foundation är andra exempel som fått pengar under åren.

– En förening väljer ut vad pengarna ska gå till och naturligtvis tar vi upp det med eleverna. Vi väljer att skänka till dem som arbetar med unga människors mående eller som hjälper unga människor.

Ska ni fira stipendiet på något vis på skolan?

– Vi funderar på detta! Vi får framträda i september när stipendiet delas ut. Det blir de som går i årskurs tre då som får stå för framträdandet.

Vad ska ni göra med pengarna som ni får?

– Vi ska göra något gemensamt med eleverna, de får förmodligen en musikalisk upplevelse. Det finns väldigt litet ekonomiskt utrymme att göra sådant utanför det ordinarie skolarbetet, så det blir jätteroligt.

Stipendiet delas ut den 3 september klockan 12 på Kungstorgets stora scen. Även Albin Lee Meldau får Lasse Dahlquists stipendium 2023. Han hyllas och får stipendiet den 4 juni klockan 13.30-14.30 på inomhusscenen i Frihamnens festivalområde.