Ny kampanj för dusch och tvål. Först en rejäl dusch med tvål – sedan på med badkläder i rätt material. På måndagen startar en två veckor lång kampanj för att förbättra hygienen i Göteborgs simhallar."Rena badkläder är viktigt, men absolut viktigast är att man duschar och tvättar sig ordentligt innan badet", säger Jan Eklund som är processledare för bad på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Inspirationen till den nya kampanjen har hämtats från Stockholm där man nått bra resultat med en liknande satsning.

Bomullskläder försämrar badvattnet
Informationsfoldrar, posters, vepor, reklamknappar och tvålutdelning ska bidra till att höja kvaliteten på badvattnet. För när det slarvas med duschen, och en del badgäster dessutom behåller underkläderna på under de riktiga badkläderna, försämras badupplevelsen på flera sätt:

– Om man har bomullskläder i vattnet påverkas vattenkvalitet negativt. Då måste vi sätta till renande klor, och när trikloraminer går upp i luften försämras badmiljön för alla. Kanske allra värst för dem som jobbar på anläggningen eller tävlingssimmarna som spenderar mycket tid i vattnet, säger Jan Eklund.

Vattenkvaliteten ska mätas
Att slå vakt om hygienen ger alltså både bättre vatten och luft. Den nya kampanjen siktar i första hand in sig på fem anläggningar: Askims simhall, Hammarbadet, Kärra simhall, Lundbybadet och Rannebergsbadet. Mätningar av vattenkvaliteten genomförs nu vid flera tillfällen för att senare ligga till grund för en utvärdering.

– Tidigare har vi lyckats bra med att öka medvetenheten hos småbarnsfamiljer – att till exempel att vara noga med att ta sina barn på toaletten innan simskolan. Det är ju faktiskt deras barn som ska vara i vattnet, säger Jan Eklund.

31D4.jpg
Foto: Colourbox