“Vi hoppas nå ut till många fler” Det är dags för den tredje bokmässan i Angered och i år sänds den digitalt på grund av covid-19-pandemin. Den 19 september är det premiär på Facebook och Youtube.  Bokmässan fortsätter även under veckan som följer. “Vi lyfter röster och författare som inte får finnas i litteratursverige annars”, säger Madde Lundin, vikarierande projektledare för bokmässan.

Angereds bokmässa arrangerades för första gången 2018. Syftet var att skapa en ny litteraturscen för författare och poeter från Angered och andra förorter. Både den första och andra mässan blev välbesökta, ungefär 3000 personer kom.

– Vi tror att vi lyckats lyfta författare och poeter som inte blir sedda annars. Bokmässan är en chans för dem att vara med för att visa sina verk och träffa läsare, säger José H Romero, som är initiativtagare till mässan tillsammans med Yarko Rhea.

En viktig mässa

Även i år var tanken att ha en bokmässa på plats i Angered, men så kom covid-19-pandemin.

– Vi pratade om att ställa in eller flytta fram bokmässan. Men vi kände att mässan var så viktig för alla inblandade och att den varit så enormt populär de två tidigare åren. Så det fanns inget alternativ, vi ville köra, säger Madde Lundin.

Lösningen blev ett digitalt format. Angereds bokmässa sänds i år på Facebook och Youtube.

– Vi valde att digitalisera bokmässan på grund av coronaviruset. Men vi har kommit fram till att det inte är en tillfällig lösning, utan det här formatet är här för att stanna, säger Yarko Rhea.

Hoppas nå fler

Arrangörernas förhoppning är att nå ut till ännu fler i år eftersom bokmässan går att följa var som helst. Den 19 september är det premiär, livesändningen startar klockan 14, och den dagen går bokmässan även att följa på en skärm på Blå Stället under coronasäkra former.

– Då visas ett urval av allt material vi fått in och spelat in. Tanken är att det blir bokmässa hela veckan efter med presentation av allt material, säger Madde Lundin och berättar att både etablerade och oetablerade författare och poeter medverkar.

Varför ska man inte missa Angereds bokmässa?

– För att se vilka som skriver, att de skriver på många olika språk och för att det finns många historier att ta del av. Det är upplevelser från hemländer men också från Angered.  Vi som bor här har möjlighet att lyfta det som är bra med Angered, det finns mycket positivt, säger José H Romero som själv är författare och poet.

– Ja, Angered är en del av Göteborg. Här finns författare, konstnärer och musiker, lika mycket som i andra delar av Göteborg. Många författare skriver på så kallade främmande språk, utan att översätta till svenska, men varje författare har sin publik. Till exempel när jag och José presenterar på spanska så har vi en jättestor publik som kommer från andra delar av Göteborg, säger Yarko Rhea som också är författare och poet.

– Vi är helt unika med det vi gör. Den mångfalden och den representation vi har i årets program, den finns ingen annanstans. Vi visar skatten som finns av litteratur och poesi. Man missar en stor del av litteratursverige om man inte inte tittar och tar del av Angereds bokmässa, säger Madde Lundin.

Konferencier i år är Yolanda Ramirez Bohm. Ett 80-tal författare och organisationer är med på bokmässa. Bland författarna finns bland annat Amat Levin, Betlehem Isaak, Nioosha Shams och Mariama Jobe. Många i Angered är involverade i bokmässan och den sker i samverkan med bland annat Angeredsteatern, Angereds bibliotek, Angereds sjukhus och Angeredsgymnasiet.