Film, ljudteknik och social medier. Sommaren känns kanske långt bort, men nu är det dags att söka till Göteborgs kultursommarjobb. Alla sorters gatuartister sökes musiker, dansare, akrobater och estradpoeter. Men man måste inte nödvändigtvis stå på scen.
– Vi vill vara öppna för alla idéer om kulturyttringar som kan berika stadsmiljön, säger Fredrik Anderman, utredare på kulturförvaltningen.
– Kanske vill någon gärna göra en ljudinstallation i stället för att själv uppträda med musik, streetdance eller nycirkus. Skicka in en ansökan så tittar vi på det! Är det en riktigt bra idé som dessutom är genomförbar så skulle det ju vara grymt roligt att pröva den.
Smidig teknik
– Men tänk gärna på att försöka hålla det enkelt. Förra året blev det ganska stora teknikbehov på många håll. Här handlar det ju om gatuartisteri och då är det smidigt och bra med så lite teknik som möjligt, säger Fredrik Anderman.
Förutom artister, söker man också ungdomar som kan jobba med film, ljudteknik, scenografi, snickeri, marknadsföring, sociala medier och mycket annat. Totalt blir 6 – 8 jobb av den karaktären, alltså arbete bakom scen, medan ett drygt 70-tal ungdomar får sommarjobb som artister. Det innebär en liten minskning från förra året, då 95 jobb delades ut.
– Det var lite för mycket, för att vi skulle kunna hjälpa till med coachning och se till att det blir bra kvalitet överallt, säger Fredrik Anderman.
Det är nu tredje sommaren i rad som ungdomar i Göteborg i åldern 16 – 20 år kan få ett sommarjobb som gatuartister under tre veckor. Budgeten är densamma i år som förra året, två miljoner kronor. Lönerna kommer att höjas en aning efter det nya löneavtal som just nu förhandlas i staden.
Nya platser
De första två åren har kultursommarjobbarna mest hållit till i innerstan. I år kan det bli fler spelplatser, kanske i Angered och i Backa, om publikunderlaget finns.
– Vi håller på och ser över spelplatserna nu. I innerstan finns ett projekt om möten mellan generationer, där kanske ungdomarna kan gå in på seniormötesplatser och spela, säger Fredrik Anderman.
– Blå Stället i Angered vill gärna att några kommer dit och gästspelar. Och så ska vi försöka samarbeta med det nya ungdomshuset i Lagerhuset vid Järntorget, det kan säkert ge en hel del.
Ansökningstiden pågår 28 februari – 1 april. Förra året kom det in hela 450 ansökningar. Det lär knappast bli färre i år.
Ansökan med film
Arrangörerna på kulturförvaltningen vill gärna se att ungdomarna klarar att göra sina akter med kvalitet. Därför krävs även i år att ansökan innehåller rörliga bilder.
– Förra året kunde man ladda upp filmerna i det digitala ansökningsformuläret, men det fungerade inte så bra. I år vill vi i stället ha länkar till filmer på nätet, säger Fredrik Anderman.
Många av artisterna från tidigare somrar kan ses i två bakom kulisserna-dokumentärer på kultursommarjobbs hemsida. Länk finns här nedanför.
Foto: Kulturförvaltningen