Fyrverkerier och knallskott skapar otrygg miljö. Hej Birgitta Bergerlind på Göteborg & Co, blir det något nyårsfirande på Götaplatsen i år? ”Nej det blir tyvärr inte det. Vi har sett att publikens användande av egna fyrverkerier och knallskott i samband med firandet har ökat under senare år, trots förbud”.

– Inga olyckor har hittills skett, men situationen har blivit sådan att det inte längre är en trygg miljö. Där har vi som arrangör ett jättestort ansvar att reagera innan det händer en olycka.

Hur känner ni inför detta?
– Det är ett ganska odramatiskt beslut som helt enkelt bottnar i vårt ansvar som arrangör. Vi måste hela tiden se till att det är en så bra miljö som möjligt för besökarna av våra arrangemang och på just nyårsafton har vi känt att det inte längre är helt tryggt och då kan vi inte längre arrangera just denna aktivitet.

För alla de som gillade nedräkningen – vad tycker du att de ska göra istället?
– Jag tycker att man ska gå och se på GP:s nyårsfyrverkerier klockan 17 och så samlar vi förslag på vad man kan göra på nyår på vår hemsida. Jag hoppas också att alla som kommit till våra nedräkningar på Götaplatsen har förståelse för vårt beslut och kan hitta egna nya och mysiga traditioner till tolvslaget.