20-årig tradition bryts på grund av covid-19. Valborgsfirandet i Slottsskogen ställs in i år. Det beror på att regeringen bestämt att det inte får vara fler än 50 personer på offentliga evenemang. Fritidsverksamheten finns ändå på plats både i Slottsskogen och stadsdelarna runt omkring.

De senaste 20 åren har barn, unga och vuxna har samlats i Slottsskogen för att fira valborg den 30 april. Mellan 8000 och 10 000 personer brukar komma. Men på grund av covid-19 blir det inget firande i år.

– Trots att firandet ställs in kommer personal från stadsdelarna att finnas i Slottsskogen från eftermiddagen och så länge det behövs, säger Andrea Engelbrektsson, projektledare för Valborg i Slottsskogen 2020.

Av och för ungdomar
Det kommer också att finnas grupper med nattvandrare ute för att skapa trygghet. Valborgsfirandet i Slottsskogen arrangeras av stadsdelsförvaltningarna Majorna-Linné, Askim-Frölunda-Högsbo och park-och naturförvaltningen. De senaste åren har ungdomar varit drivande i arrangemanget.

– Eftersom det här är en kväll av och för ungdomar försöker vi tillsammans fundera på hur de kan vara med i det uppsökande arbetet istället. Vi hoppas också att föräldrar och vårdnadshavare pratar med sina ungdomar om riskerna att samlas i stora grupper och att inte åka till centrala Göteborg eller Slottsskogen på valborgsmässoafton, säger Andrea Engelbrektsson.