Privat samling. En privat samling med Ingo-prylar ställs ut i publikens monter på Göteborgs stadsmuseum. Det är allt från ölunderlägg till boxningslegendarens hopprep. Montern finns i 1900-talsutställningen Grejen med Göteborg.

Ingemar “Ingo” Johansson från Göteborg blev världsmästare i boxning 1959. Göteborgaren Stefan Tolinsson var 21 år när han hörde talas om Ingo. Nu är han 35 år och har de senaste 15 åren samlat på allt som har med Ingo att göra. Han visar nu en liten del av sin samling på Göteborgs stadsmuseum.

– Det känns jätteroligt, mitt mål med samlingen är att ställa ut den så att folk kan se vem Ingemar Johansson är och vad han har gjort och betytt. Så han inte glöms bort för kommande generationer, säger Stefan Tolinsson.

Publiken bestämmer innehållet

Publikens monter är en idé som funnits ett tag och som nu blivit verklighet. Innehållet i den byts ut med jämna mellanrum och det är publiken som bestämmer vad som ska finnas i den.

– Vi ser gärna att fler lämnar förslag på 1900-talsgrejer till vår monter. Det gör man lättast genom att skriva en lapp på plats i utställningen eller skicka ett mejl om vad du vill visa och hur vi kan nå dig, säger Maja Björk Lindahl, utställningsproducent.

Bilden t v: Delar av Stefan Tolinssons Ingo-samling. Överst syns bland annat Ingemar Johansson och Floyd Patterson förevigade i keramik av Tore Borg. På mittenhyllan tronar Ingos hopprep. I montern finns också Dogge Doggelitos singel ”Hårda papper” som är en hyllning till Ingo. Bilden t h: Fingerborgar med Ingo-motiv. Foto: Kristin Lidell