Åtta elever från Formverkstans målarskola åkte till Köpenhamn i mitten av mars. Anledningen var eleverna, som är intellektuellt funktionshindrade, fått bilder antagna till en internationell utställning.

Formverkstan är en arbetsplats för intellektuellt funktionshindrade göteborgare, med ateljéer och butik på Karl Johansgatan, där hantverk i lera och textil tillverkas och säljs.

Hälsade på drottningen

Erika Blomqvist, lärare på målarskolan och en av de ledare som följde med till Köpenhamn, tycker att det var en fantastisk resa, utvecklande och inspirerande för eleverna.

– Det var glädje hela tiden. Många hade varit nervösa – det är en stor grej att åka utomlands och det var mycket funderingar innan – men allt gick så bra, säger Erika.

Visst hände det saker också; spontanitet är ingen bristvara bland utvecklingsstörda. Exempelvis kliver man fram och hälsar på drottning Margrethe om man får chansen, så som Tomas Hansson överraskande gjorde vid invigningen av utställningen på Rådhuset. Vad sa drottningen?

– Hon sa ”Hej”, berättar Tomas, märkbart nöjd med att ha fått trycka Danmarks drottnings hand.

Dagen efter vernissagen gavs lite tid till Ströget och H C Andersen-muséet, innan det var dags att sätta sig på tåget mot Göteborg igen. Köpenhamnsresan, som möjliggjordes av bidrag från FUB:s Gåvofond och Handikapprådet, var sedan det givna temat när målarskolans elever veckan därpå samlades i ateljén och ställde upp stafflierna igen.

4ECE.jpg

13 länder representerade på Art Aparte

Utställningen Art Aparte II arrangeras av två danska föreningar, Landsforeningen LEV (som står för Livskvalitet – Egenkultur – Vaerdighet) och Landsforeningen af Kunstskoler for Udviklingshaemmede. Sammanlagt 13 länder är representerade på utställningen, där 170 bilder och skulpturer visas. Nio av bidragen kommer från Formverkstans målarskola, utvalda av en jury som hade 700 konstverk att välja mellan.

De gemensamma nämnarna för konstverken var att de var av hög konstnärlig kvalitet och att alla konstnärer var intellektuellt funktionshindrade. Utställningen är fram till årsskiftet på turné i Danmark. Innan alla konstverken sedan skingras är förhoppningen att den ska kunna visas även i Göteborg. Maud Renholm, föreståndare på Formverkstan, arbetar febrilt för att hitta lokaler och intressenter.

– Det vore synd att missa tillfället, tycker Maud, särskilt som det är Handikappåret nästa år.