Riktar sig till unga. Filmfestivalen för mänskliga rättigheter, MRF, arrangeras i Göteborg för 19:e året i rad. Precis som förra året blir det både filmvisning på bio och online. “Så som världen ser ut nu är det viktigt att förmedla till unga att det finns hopp och att det går att förändra, film är ett bra sätt att nå dem på”, säger Karin Frennemo, projektledare för MRF-festivalen.
Karin Frennemo, projektledare för MRF-festivalen
Den 22-26 november är det dags för årets upplaga av filmfestivalen. Årets spelplatser är bio Capitol, Frölunda kulturhus och Kulturhuset Blå stället. Det finns ett begränsat antal platser på grund av covid-19-pandemin. Visningar sker också online, för att så många som möjligt ska kunna ta del av programmet.
– Det är i stort sett fullbokat och det märks att det finns ett jättesug av att gå på bio igen, komma iväg från skolan och göra något tillsammans.
Ung målgrupp
Festivalen riktar sig främst till unga i högstadiet, gymnasieskolan och folkhögskola som ser filmer och bland annat möter filmskapare och organisationer som Rädda barnen, Röda korset och Fredsakademin dagtid. Men det finns också programpunkter för allmänheten på kvällen.
– Något tydligt tema finns inte. Men vi har flera filmer om Afghanistan. Bland annat Flykt som vann Nordiska rådet pris, Abolis resa och Den osynliga flickan.
Historiska filmer
Det finns också filmer med historiskt tema. Dit hör till exempel Litet land som handlar om Rwanda på 90-talet, Quo Vadis Aida som handlar om Bosnien på 90-talet och 1982 som handlar om situationen i Libanon.
– Vi visar Children of the enemy som är en dokumentär om Göteborgsbaserade Patricio som hämtar hem sina barnbarn från IS-fånglägret i Syrien . Men också Oscarsnominerade Tigrar som egentligen handlar om idrott, men man kan dra paralleller till annat också. Prestation och psykisk ohälsa är något som berör ungdomar väldigt starkt i dag, säger Karin Frennemo.
MRF-filmfestival i västra Sverige arrangeras av Filmcentrum och finansieras bland annat av Göteborgs Stad social resursförvaltning, Göteborgs Stads kultur, Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Levande historia i Göteborg. Det är fri entré till alla visningar.
Gagarine av Fanny Liatard/ Jérémy Trouilh. Foto: Folkets bio