Många designstudenter vill vara med och utforma EM-maskoten. 72 bidrag har kommit in inför deadline i nästa vecka. HDK i Göteborg har till och med lagt in tävlingen som en del av undervisningen. ”Det kan tyckas enkelt och ytligt att göra en maskot men det är en symbol som kan betyda väldigt mycket och som kan påverka människors tankar”, säger Gunnar Krantz, designlärare på HDK.

Den 7 – 13 augusti 2006 hålls Europamästerskapen i friidrott på Ullevi i Göteborg. Organisationskommittén bjudit in studenter från svenska designskolor att delta i en tävling för att designa evenemangets maskot. Det största engagemanget kommer från HDK i Göteborg.

– Maskoten kommer att bli en viktig symbol för evenemanget. Den kommer ses av miljontals människor i Sverige och i Europa, säger Agneta Forshufvud som är marknadschef för EM i friidrott.

EM:s maskot kommer att uppträda live på arenan och på stan, animerad på teveskärmar och tryckt på kläder och souvenirer. Den ska bidra till att skapa den speciella stämning som arrangörerna hoppas att besökarna kommer minnas länge.

Stort engagemang från HDK

Det är nu drygt en vecka kvar på tävlingen, och intresset för att delta är mycket stort. 72 anmälningar har kommit in från utbildningar över hela landet. Störst intresse har visats från Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Där valde en grupp lärare att lägga in tävlingen som en del av undervisningen.

Gunnar Krantz är lärare på magisterprogrammet i design, han berättar:

– Vi lärare tyckte att tävlingen tydligt går in på det som vi sysslar med. Det kan tyckas enkelt och ytligt att göra en maskot men det är en symbol som kan betyda väldigt mycket och som kan påverka människors tankar.

– EM är dessutom ett evenemang som ska vara i Göteborg och det är roligt och viktigt för oss på HDK att delta och göra bra ifrån oss, säger Gunnar Krantz.

Att ge maskoten en personlighet

Att skapa ett bidrag till tävlingen innebär inte bara att göra designen utan också att skapa en karaktär och en historia kring maskoten. Christina Sandell är lärare på kandidatprogrammet och menar att det har gjort att uppgiften passat studenterna på HDK särskilt bra.

– Våra elever har ett väldigt brett synsätt på design, de har många olika infallsvinklar. Och den här tävlingen är så mycket mer än bara än ren illustrationsuppgift.

– Det är det som gör det så spännande, menar Christina Leanderz, student på kandidatprogrammet. Det är också motiverande att arbeta med en uppgift som man vet kan realiseras.

Lansering på Finnkampen

Efter deadline den 31 mars kommer tävlingsjuryn att välja ut tre bidrag som går vidare till finalen. I juryn för tävlingen ingår några av Sveriges mest designkunniga personer. Dessutom ingår bland andra höjdhopparen Stefan Holm.

– EM-organisationen hoppas att tävlingen kommer ge studenterna värdefulla kontakter och erfarenheter, säger Agneta Forshufvud. Vi tycker att det är väldigt roligt att kunna stötta designelever på svenska skolor med tävlingen.

Det vinnande maskotbidraget kommer att lanseras under friidrottstävlingen Finnkampen på Ullevi den fjärde september i år.



Linn Enckell

Got Event