Serbisk folkdans, svenska trubadurvisor och finska dragspelslåtar väntar de pensionärer som träffas hos föreningen Sindjelic i Gamlestan på lördag 3 november. "Att åldras tillsammans i Göteborg" är projektet som får seniorer att mötas över de etniska och kulturella gränserna.

Trivselkvällar, kulturträffar, idrottsaktiviteter, föreläsningar, friskvård … Arrangemangen bland Göteborgs pensionärsföreningar är många, men inte alltid så mångkulturella som man kunde önska.

– Andelen pensionärer med invandrarbakgrund ökar hela tiden och det är en grupp som lätt blir isolerad, säger Lena Salo på Idrott- och föreningsförvaltningen i Göteborg.

Aktiva pensionärer

Tillsammans med bland andra SIOS, Samarbetsorganet för etniska organisationer i Sverige, och de svenska pensionärsorganisationerna PRO och SPF, har man i ett år drivit projektet ”Att åldras tillsammans i Göteborg”.

– Vi vänder oss till alla pensionärer i stan som bor hemma och är aktiva, och som är intresserade av att möta och lära känna andra kulturer, säger Lena Salo.

Till en början arrangerades en hel del seminarier, till exempel på tema integration, men efterhand har det visat sig att ju mer aktivitetsinriktade tillställningarna är, desto fler besökare.

– Det kan vara alltifrån inomhuscurling, schack och kortspel till målarkurser, silversmide och annat hantverk, säger Lena Salo.

Språket främsta hindret

Lördagens trivselträff hålls hos den serbiska föreningen Sindjelic, en av det tjugotal pensionärsföreningar i Göteborg som samlar äldre med invandrarbakgrund. Totalt finns cirka 420 pensionärsföreningar i stan.

– Ett hinder i mötet mellan dem är naturligtvis ofta språket och kanske en viss ovana vid varandras organisationsstrukturer och kulturbakgrund. Men sådant kan man bara överbrygga genom att mötas och lära känna varandra, för trots allt finns det fler likheter än olikheter i att bli äldre, säger Lena Salo.

Fotnot:
Lördagens träff pågår mellan kl 17 och 21 i Sindjelic lokal på Brahegatan 11 i Gamlestan.