Kändisarnas isdans har inte mer än hunnit tona ut i TV-rutan förrän en konstisbana i helgen får Göteborgspremiär på Kyrkbytorget. Under den följande månaden ska banan vandra runt till ytterligare fyra torg – allt för att locka göteborgarna till en kul stund i sitt eget bostadsområde.

Sportlovet får en flygande start på Kyrkbytorget i år. Det blir där den 200 kvadratmeter stora konstisbanan på lördag för första gången presenteras i Göteborg.

Miljövänlig hårdplast som liknar is

– Vi vill ge de boende en anledning att komma till sitt lokala torg och umgås med varandra, säger Caroline Fagerström på Göteborgslokaler vars fastigheter till stor del är koncentrerade kring stadsdelstorgen.

Isbanan består av ett antal miljövänliga polymerskivor – en slags hårdplast med egenskaper som liknar den riktiga isens.

Banan kantas av en halvmeter hög sarg och tillåter allt det där som man kan göra på vanlig is: hockeystopp, svängar och konståkningshopp.

Skridskorna måste vara välslipade

– Fast det går lite tyngre att åka på plastisen – därför är det extra viktigt att skridskorna är väl slipade, säger Caroline Fagerström.

Uthyrning och slipning erbjuds vid banan för en låg avgift – själva åkningen däremot är gratis. Dessutom kommer det att arrangeras uppvisningar och tävlingar runt om på torgen.

Det blir korvgrillning, isdisco, isdans, hockey – och till och med en tävling där det gäller att klara en hinderbana så snabbt som möjligt. Fyra torgvinnare kommer att göra upp om titeln ”Ismästare 2009” i en slutfinal på Vårväderstorget i början av mars.

Puck- och bollfritt

Göteborgare i alla åldrar – gärna över generationerna – är välkomna för en åktur på banan som kommer att hållas helt puck- och bollfri.

– Om det här faller väl ut kan det mycket väl bli ett återkommande projekt, säger Caroline Fagerström.

2E20.jpg

Foto:Nordic Ice