Torsten och Wanja Söderbergs pris för 2008 går till den isländska modeskaparen Steinunn Sigurðardóttir. Det meddelade Röhsska museets prisnämnd för det berömda priset på onsdagen. Prissumman är en miljon kronor.

Steinunn Sigurðardóttir är född 1960 och flyttade i början av 80-talet från Island till New York, där hon studerade vid Parsons School of Design. Hon var ledande designer för bland annat Polo/Ralph Lauren och Calvin Klein innan hon 1995 blev chefsdesigner för modehuset Gucci.

Fick nordiskt designpris i fjol

År 2000 gick hon vidare till ett chefsjobb på La Perla och startade samma år det egna företaget Steinunn. Hon har också varit chef för modeveckorna i Milano och har mottagit en rad priser och utmärkelser, bland annat det nordiska designpriset Ginen år 2007.

Prisnämndens motivering lyder:

”Efter att ha verkat i flera kända modehus har Steinunn Sigurðardóttir sedan 2000 lett en egen verksamhet från Reykjavik med stor internationell framgång. Hennes formgivning visar på en gedigen erfarenhet med en hög modegrad och finslipad kvalitetskänsla. Kollektionerna vittnar också om högtstående skräddarkunskap och materialkännedom. Med den isländska naturen som inspiration har Steinunn Sigurðardóttir givit Norden en respektingivande representant på den internationella modescenen.”

Utställning på Röhsska i november

Priset delas ut i samband med en högtidlighet på Röhsska museet i Göteborg den 4 november. Sedan följer en utställning av hennes verk på museet, från 5 november till 22 februari 2009.

Torsten och Wanja Söderbergs pris handläggs av Röhsska museet och delas ut varje år, till en nordisk designer eller konsthantverkare. Prissumman på en miljon kronor gör det till världens största bland de designpris som delas ut årligen och där en prisnämnd utser pristagaren.