Kan man lita på nätet? I Lundby satsar man på att lyfta demokratifrågor inför valet i höst. Som hur man bedömer trovärdigheten i informationsflödet på internet. Den 4 april föreläser den prisade journalisten Jack Werner om källkritik och faktagranskning.

Informationen vi får via nätet och sociala medier är oftast en komplex blandning av fakta och personligt tyckande. Och det är inte lätt att skilja dem åt och veta vad som är sant och falskt. Ändå är det just på nätet som vi hämtar mycket av vår information.

‒ Därför behöver vi kunna undersöka våra källor. För utan ordentlig kunskap kan vi inte fatta insatta val.

Det säger Katarina Hylander på Stadsdelsförvaltningen i Lundby som arrangerar en föreläsning med Jack Werner om källkritik och faktagranskning.
Jack Werner är frilansjournalist och tillsammans med Linnea Jonjons och Åsa Larsson fick han 2014 Stora Journalistpriset för den så kallade Viralgranskaren. Det är en metod för att avslöja vad som är myt och vad som är verklighet i den virala världen. Jack Werner är också känd genom podcasten Creepypodden i Sveriges radio.

Fråga som berör alla
Föreläsningen är en del av ett en större demokratisatsning i Lundby. Det kommer även bli utställning på temat och mindre föreläsningar om källkritik på biblioteken i stadsdelen.

‒ Hur man ska förhålla sig till informationen på nätet är något som berör alla åldrar, många tycker det är svårt. Och att ha rätt verktyg är viktigare än någonsin ett valår.

Föreläsningen med Jack Werner är den 4 april klockan 13.00 – 14. 00 på Mötesplats Lundby, Blackevägen 1. Den är gratis och man behöver inte anmäla sig.