Hur hanterar svensk sjöfart jämställdheten? Finns det ett egenvärde i att kvinnor arbetar som manskap och befäl på fartyg? De frågorna lyfter Sjöfartsmuseet i Göteborg fram i ett seminarium i nästa vecka.

Hur hanterar svensk sjöfart jämställdheten? Finns det ett egenvärde i att kvinnor arbetar som manskap och befäl på fartyg? De frågorna lyfter Sjöfartsmuseet i Göteborg fram i ett seminarium på måndag 8 december.

Fortfarande är det få kvinnor som söker sig till utbildningar inom sjöfarten – och ännu färre förblir yrkesverksamma efter examen. Varför det är så ska diskuteras av en sakkunnig panel på sju personer med Ann-Katrine Roth, jurist och jämställdhetskonsult, som moderator.

En serie jubileumsseminarier

I panelen medverkar bland andra Redareföreningens vd Håkan Friberg och Lena Martinsson, docent på Institutionen för genusvetenskap vid Göteborgs universitet. Debatten ska handla både om positiva exempel på jämställdhetsarbete och problem som nyutexaminerade kvinnor kan möta när de kommer ut på fartygen.

Seminariet är kostnadsfritt och arrangeras ihop med Folkuniversitetet. Det ingår i en serie jubileumsseminarier med anledning av att Sjöfartsmuseet fyller 75 år i år.


Fotnot:

Antalet platser är begränsat. Anmälan senast 5 dec till info.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se