Ett gigantiskt pariserhjul väntas bli Göteborgsoperans och Barken Vikings nya spektakulära granne. Göteborg & Co hoppas och tror att den nya – 60 meter höga - attraktionen ska locka massor av turister till staden. Redan i maj kan hjulet vara på plats.

London Eye visade vägen vid millenieskiftet. Paris, Wien och ett antal andra världsmetropoler har följt efter – och nu är alltså tanken att även Göteborg ska kunna betraktas lite grann från ovan.

Inget vanligt pariserhjul

Det nya hjulet är mer än dubbelt så högt som Lisebergs pariserhjul. Och på Göteborg & Co och Liseberg vill man helst inte använda beteckningen pariserhjul om den nya attraktionen – det här är något annat, och av helt andra dimensioner.

Den väldiga konstruktionen har under några månader tjänstgjort i Brisbane och är nu på väg från Australien till Europa i 24 lastcontainrar.

När transporten når Göteborg är tanken att hjulet ska ta plats på Kanaltorget och ge Östra Hamngatans förlängning ner mot älven en ny fond.

Kronan billig för danskar och norrmän

Från 60 meters höjd kommer besökarna att från inglasade gondoler kunna titta ut över staden och hamninloppet. Priset är satt till 75 kronor för vuxna och 60 kronor för en barnbiljett.
474E_2.jpg
Var och en av de 42 gondolerna erbjuder åtta platser, och totalt kan hjulet välkomna 336 gäster för en tur om 12-15 minuter.

– Vi vill gärna se det som att hjulet snurrar för framtiden, säger Göteborg & Co:s vd Leif Nilsson och fortsätter:

– Vi har en intensiv sommarsäsong framför oss med fotboll och konserter. Med hjulet får vi ytterligare ett starkt dragplåster – och vi är förstås väl medvetna om att den svenska kronan för tillfället är väldigt billig för våra grannar i Norge och Danmark.

Söker tillfälligt bygglov

Om allt går enligt planerna kan det nya hjulet vara invigningsklart redan till Kristi Himmelfärds dag den 21 maj. I första hand är det tänkt att gästa Göteborg i två år.

När Göteborg & Co och Liseberg kallade till presskonferens på onsdagsförmiddagen var ansökan om bygglov för det nya spektakulära byggnadsverket ännu inte inlämnad. Avsikten var att ansökan om ett tillfälligt bygglov skulle nå tjänstemännen senare under dagen.

46C2.jpg

Fotomontage: Arkitektbyrån AB