Förskolebarn gav inspiration. Konstnären Benny Cruz har aldrig fått ett större uppdrag än att måla den mer än 100 kvadratmeter stora muralmålningen vid Lundbybadet. Med hjälp av förskolebarn från Lundby tog han sig an jobbet – nu invigs den första hälften.

Benny Cruz är en konstnär som är van vid stora dimensioner. Som i arbetet för stadsbiblioteket häromåret till exempel.

– Den målningen är nog 20 kvadratmeter, men så stora ytor som här vid Lundbybadet har jag aldrig jobbat med förut, säger han.

Unga medarbetare
När Benny Cruz fick frågan av idrotts- och föreningsförvaltningen förklarade han tidigt att han ville ta hjälp av förskolebarn.

– Det är ju dom som ska bada här, säger Benny Cruz som hittade sina unga medarbetare, två till sex år gamla, på förskolan Lokomotivet i Lundby.

– Första gången vi träffades presenterade jag min idé. Sedan kom jag tillbaka och för att visa de bilder jag gjort efter deras förlagor. En del har jag faktiskt kunnat måla rakt av.

Med barnens teckningar som inspirationskälla har, sedan slutet av april, 50 kvadratmeter betong målats med en acrylatfärg som förhoppningsvis ska klara den fuktiga miljön.

Invigning på onsdag
– Nu återstår den övre etappen som är ännu större – över 50 kvadratmeter. Där tänker jag mig en himmel med sol, och moln och så ska jag måla sidoväggarna vid trapporna mellan etagen också, säger Benny Cruz.

Om det går som han hoppas kommer målningen att kompletteras med en metallplatta där både hans eget och barnens namn finns med.

Och på onsdag 13 juni kommer barnen till Lundbybadet för att vid en liten invigningsceremoni för första gången se vad de har inspirerat till.