Späckat program med upplevelser för alla. En fartfylld modevisning på Världskulturmuseet. Eller en stillsam poesiuppläsning i det egna hemmet. Kulturfestivalen i Centrum vill ge alla möjlighet till sköna och givande upplevelser. Festivalen invigs med en jazzkonsert den 2 november och pågår sedan i två veckor.

Mitt under mörka hösten bjuder Centrum på en kulturexplosion med inte mindre än 290 programpunkter. Festivalprogrammet är utformat för att alla ska kunna hitta något de vill och kan vara med på, oavsett funktionsförmåga. Arrangemangen äger rum både på kulturinstitutioner på stan, på äldreboenden och träffpunkter samt i de äldres egna hem.

175E_2.jpg– Folk får vara i vilken ålder som helst och får komma varifrån de vill i stan. Det är vi i Centrum som anordnar festivalen, men det finns inga hinder för att vara med om man är intresserad, säger Zsolt Szanto, festivalledare och verksamhetsutvecklare.

Film, teater och mode över generationsgränser
Sedan några år driver Centrum ett arbete för att skapa möten mellan olika generationer. Det präglar även festivalen. Generationsteatern har premiär för sin föreställning Gränsfall den 10 november. Under en heldag om film som demokratiskt verktyg den 12 november berättar äldre och yngre om hur de har skapat film tillsammans. Och på Världskulturmuseet blir det den 16 november en temadag om mode.

Arrangemanget på Världskulturmuseet är ett samarbete med Burgårdens frisör- hår- och makeupstylistelever. Temat är likheter och olikheter i modet – över tid och mellan generationer. I en workshop får deltagarna lära sig sy egna flugor. De kan sedan antingen användas på traditionellt sätt – eller sättas i håret, runt midjan eller som dekoration på ett plagg.
Det blir även en modevisning med modeller i alla åldrar.

– Vi ska försöka visa att man kan i princip ha samma kläder och typ av frisyr oavsett ålder. Om man bara gör små justeringar kan det vara mode för alla, säger Carina Ladow, utbildningsledare för frisör-, hår och makeupstylistutbildningarna.

Sittgympa och sangria
För de som har svårt att ta sig iväg långt finns ett digert program med aktiviteter på boenden och träffpunkter i stadsdelen. Det kan handla om allt från att göra sittgympa med tema ballongdans till att se filmen Sällskapsresan, sippa sangria och prata om egna minnen från charterresor.

De som vill kan också åka med på guidad sightseeing med en Flexbuss i Klippan, Majorna och Masthugget. Förutom att lyssna på en guide som berättar och spelar gitarr är tanken att deltagarna ska kunna dela med sig av minnen kring olika platser.

– Vår ambition är att ha så många programpunkter som möjligt där pensionärerna kan vara delaktiga, säger Zsolt Szanto.

Personalen sporras att bidra
Förutom att festivalen skapar guldkant för de äldre i novembermörkret ger den även en injektion för personalen, menar Zsolt Szanto.

Inför varje festival görs en inventering av vad personalen i hemtjänsten och på äldreboendena kan och vill bidra med. Utifrån det formas programmet på äldreboenden och en ”kulturmeny” som brukarna i hemtjänsten kan göra hembeställningar från. Där finns en stor bredd, med bland annat reseberättelser, provsmakning av exotisk mat och en spabehandling med massage.

– Festivalen leder till att personalen gör saker som de kanske annars inte hade vågat. Mycket av det lever kvar sedan.

Kulturfestivalen invigs den 2 november klockan 12 på Mötesplatsen på Karl Johansgatan, till tonerna av swingorkestern Classic Jazz Band.