Arbetet startar i maj. Bronsstatyn av Jonas Alströmer på Lilla Torget i Göteborg ska restaureras med start i maj. Arbetet ska vara klart i mitten av september.  “I restaureringen ingår bland annat att ta bort skadliga föroreningar och beläggningar från bronsen för att få detaljer som västens utsmyckning och vädurshuvudena på stensockeln att framträda tydligare”, säger Helena Strandberg, konservator.

Park- och naturförvaltningen har låtit restaurera Poseidon på Götaplatsen, Gustav II Adolf på Gustaf Adolfs torg, Johanna i Brunnsparken, John Ericsson vid Avenyn och Kopparmärra på Kungsportsplatsen. Arbetet påbörjades 2011 och nu är det dags för konservator Helena Strandberg att börja med den sista centralt placerade bronsstatyn som föreställer Jonas Alströmer.

Gjorde potatisodlingen populär i Sverige

Statyn avtäcktes 28 december 1905. Den är skapad av skulptören John Börjeson som även gjort “Kopparmärra”. Den står på en sockel av röd granit som är ritad av arkitekten Torben Grut. I samband med restaureringen kommer statyn att säkras så att den står stadigt. Jonas Alströmer förknippas med att ha gjort potatisodlingen populär i Sverige, men han var också en av den industriella revolutionens förgrundsfigurer.