Göteborgs filmfestival – Nordens största - fyller 30 år i år. Det firas bland annat med en utställning på Stadsbiblioteket med affischer, festivalprogram och minnen från de gångna årens filmfrossande.

– Det blir lite nostalgi-tema, med många fina affischer, bilder, Draken-tidningar och anekdoter som vi samlat ihop. För att fånga känslan och stämningen har vi lånat in några scenografiska element som biofåtöljer och en gammal filmprojektor, berättar Patrik Jonsson, lärare vid Folkuniversitetet.

Har grävt i Landsarkivet

Han är handledare för elever som läser en tolvveckors kurs i inredning och design på Folkuniversitetet och som har samlat ihop och byggt utställningen.

Det mesta har eleverna ”grävt fram” från Landsarkivet i Göteborg. För filmfestivalens egen personal är inte så duktiga på att spara minnessaker.

– Nej, vi har en del, men alldeles för lite, säger Kent R Andersson, exekutiv producent på Göteborg Film Festival.

Tänker redan på nästa års program

– Bara några dagar efter att vår festival är avslutad börjar Berlinfestivalen och då åker flera av oss dit och börjar jobba med nästa års program. Direkt tänker man framåt och det är ont om tid att stanna upp och reflektera över festivalen som nyss varit.

– Så vi är glada för att Landsarkivet finns, säger Kent R Andersson.

Utställningen på Stadsbiblioteket är öppen under hela filmfestivalen, fredag 26 januari – måndag 5 februari.