”Det går inte av för hackor!”. Linda Lampenius, Lill Lindfors och Tom Ahland är några av många kända namn i programmet för årets upplaga av Livslust, stadsdelsförvaltningen Norra Hisingens satsning på aktiviteter för seniorer. Satsningen, som i år firar tio år, hade i fjol över 30 000 besökare.

Program Livslust 2018

– Det går inte av för hackor! Vi satsar på en blandning av social samvaro, fysisk aktivitet, musik, föredrag och klurigheter som håller hjärnan i gång, säger planeringsledare Gun Mattsson.

6F38.jpg
Hon är den drivande kraften bakom Livslust, som sedan 2008 arrangerat alla möjliga slags evenemang för i första hand seniorer. Målet är att få ner ohälsotalet, och det menar Gun Mattsson görs bäst genom att erbjuda meningsfulla aktiviteter.

– Många seniorer känner inte så många i sitt närområde – deras make eller maka har kanske gått bort, de har kanske separerat eller så har de sålt sitt hus och flyttat till en annan del av staden. För att må bra är det viktigt att knyta kontakter och få vänner där man bor. Det är ju det dagliga som påverkar oss mest och alla behöver bli sedda och bekräftade.

Brett program
För att få folk att komma har hon sedan början satsat på en stor bredd bland aktiviteterna. I årets program finns exempelvis allt från uppträdanden med Linda Lampenius, Bengan Jansson och Lill Lindfors till föreläsningar med Viveca Lärn och Tom Alandh. Dessutom filosofiföreläsningar, jazz och klassiskt, akvarellkurser och konstutställningar, film och massor av träning i olika former.

Basen för verksamheten är Backa Kulturhus, men det händer också saker i Klarebergsskolans aula i Kärra och på Kulturpunkten i Tuve.

Resor med oväntade inslag
Varje år ordnas dessutom ett antal utflykter och resor, vilka brukar vara mycket populära.

– En klassiker är damernas resa, det brukar alltid bli fullbokat direkt. Där försöker jag hitta udda shoppingställen, som klädgrossister i Borås till exempel, där vi får komma in. Det brukar alla tycka är görroligt, säger Gun Mattsson.

Hon tror att en nyckel till att Livslust varit så framgångsrikt är att hon och de som jobbar med aktiviteterna och arrangemangen själva är engagerade och brinner för det de gör. En annan viktig faktor tror hon är det breda programmet, där också lite mer udda inslag får plats. Tanken är helt enkelt att det ska finnas något för alla.

Alla är välkomna
– Vi har allt från dragspel till klassisk musik och författare. I och med att det inte är kommersiellt, utan Göteborgs Stad som står bakom, är det också lättare att få med stora namn, som Stefan Einhorn, Agnes Wold, Arja Saijonmaa, Gudrun Schyman, Björn Ranelid, Jan Eliasson, och alla andra vi haft med genom åren.

De flesta aktiviteterna är förlagda till dagtid och riktar sig främst till seniorer, men alla i alla åldrar är välkomna.

– Jag brukar säga till dem att ta med sig barn och barnbarn! Många jobbar ju under dagen, men det händer saker på kvällarna också, säger Gun Mattsson.