Illustrationer av lokala konstnärer. Årets första frimärken från PostNord är en jubileumshyllning till Göteborg. Fem frimärken med kända motiv och bidrag från konstnärer i tio stadsdelar.

– Det här är jättekul. Frimärken är ju något som folk samlar på och något som lever kvar, ett fint sätt att hylla att staden fyller 400 år, säger Mia Samuelsson, konstnärlig ledare på Göteborg & Co.

Det var PostNord som hörde av sig och ville uppmärksamma jubileumsåret på sina frimärken. Motiven har valts ut i samarbete med kulturföreningen Göthenburgo som under 2020 samlat in göteborgarnas favoritplatser och byggnader.

”Allt kommer från göteborgarna själva”

Tio platser, byggnader eller landmärken per stadsdel har illustrerats av lokala konstnärer i projektet ”100 platser, 10 illustratörer – en stad” på Hela Stadens Galleri som visats utanför Stora Teatern och som nu finns utspridd i olika delar av Göteborg. Motiven på de fem frimärkena är kollage av några av dessa illustrationer.

– Allt kommer alltså från göteborgarna själva. Såväl val av motiv som illustratörerna och det finns något från alla de tio stadsdelar som staden var indelad i 2020. Det har varit viktig både för oss och för PostNord att frimärken har en bred förankring, säger Mia Samuelsson.

Jubileumsfrimärkena finns att köpa hos PostNords ombud från och med den 14 januari.