En park för alla. Sakta men säkert läggs grunden till Jubileumsparken i Frihamnen. Bastu, sötvattenbassäng, saltvattenbassäng, seglarskola, lekplats, rollerderby-bana, odlingslådor, testodlingar och kafé finns redan på plats och uppskattas av många medborgare och besökare i Göteborg. Och av Sveriges Arkitekter – som tilldelat parken Sienapriset för 2018.

Sienapriset har delats ut sedan 1987 för att främja god utemiljö. Juryn utses av Sveriges Arkitekters Akademi för landskapsarkitektur. Och för 2018 går alltså priset till Jubileumsparken i Frihamnen. Jessica Segerlund, platsutvecklingschef på Älvstranden Utveckling, har precis kommit tillbaka från prisutdelningen i Stockholm.

– Det känns ju jätteroligt, fantastiskt! Vi har jobbat hårt tillsammans inom staden, vi på Älvstranden Utveckling, park- och naturförvaltningen och stadsbyggnadskontoret, med att tidigt i stadsutvecklingsprocessen gå in och designa alla delar av platsen. Och det har gett resultat.

Den första permanenta etappen av Jubileumsparken ska stå klar till jubileumsåret 2021, men redan i dag håller man på att etablera parken som en känslomässig plats att besöka för boende och besökare i Göteborg.

– Man kan inte utveckla en plats bara med papper och penna, man måste ha händer och hjärta på plats också, säger Jessica Segerlund.

Var med och bygg en lekplats
Jubileumsparken är öppen året om, men nu när våren närmar sig kommer det att hända en hel del nytt. Redan i april kommer man att börja bygga på ett så kallat lekrum med fokus på vatten och hur man tar hand om vatten i staden.

– Vi vill bygga detta tillsammans med medborgarna och alla som vill vara med får anmäla sig till oss. Vi kommer alltså att bygga – med hammare och spik. I anmälan får man skriva i vad man kan och är bekväm med att göra. Och så kommer det att finnas handledning på plats. Vi brukar prata om att det ska bli ett ställe där man kan lägga näsan i blöt, säger Jessica Segerlund glatt.

Drivs av unga
En viktig del av utvecklingen av Jubileumsparken är att den drivs genom en IOP, idéburet offentligt partnerskap, där ungdomar från alla stadsdelar anställs för att sköta driften och utveckla en mötesplats för alla.

– Det är så här bra det kan bli när vi gör saker tillsammans i Göteborg. När hela laget spelar i sina positioner och driver ett projekt åt samma håll. Visst är det viktigt med design och arkitektur – men också att faktiskt arbeta med den sociala relationen till platsen. Priset är ett fint kvitto på det, säger Jessica Segerlund.