Bok istället för bad. Jubileumsbadet må vara stängt men nu kan du gå med i Jubileumsparkens nystartade digitala bokklubb − med sändningar direkt från bastun. Fyra av förra årets mest lästa böcker står på agendan och alla är inbjudna.

Det började med att Ia Kjellsdotter, verksamhetsledare på Passalen som driver Jubileumsparken, fick syn på ett inlägg på Stadsbibliotekets hemsida. Det innehöll de 100 mest utlånade böckerna på Göteborgs bibliotek under 2020.

− Listan gjorde mig jätteglad. Så här års är det annars mycket som handlar om olika filmer som prisas. Ingen fel i det, men innehållet i den här listan kan precis alla ta del av. Biblioteken är fantastiska på det viset, säger Ia Kjellsdotter.

Hon och kollegorna på Jubileumsparken kontaktade Stadsbiblioteket och startade samarbetet Jubileumsparken läser. Fyra böcker från listan har valts ut och ska presenteras i varsin film. Därefter blir bokklubb i bastun.

− Vi älskar vår fina bastu med utsikt över hamnen. Istället för att den står oanvänd har vi sänt podd härifrån och nu blir det även bokklubb.

Varje bok får eget soundtrack

Till varje bok sammanställer Ia Kjellsdotter och hennes kollega även en lista med förslag på passande musik till boken.

Bokklubbens första bok är den pulitzerbelönade ”Nickelpojkarna” av Colman Whitehead.

− Den handlar om Martin Luther King och två pojkar som hamnat på uppfostringsanstalt.  Till ”Nickelpojkarna” har det blivit mycket musik av Billie Holiday.

På Jubileumsparkens Facebook−sida och Youtube hittar du bokpresentationerna och inbjudan till ett boksamtal online i slutet av månaden. Om du har några frågor eller behöver hjälp med hur du ska göra för att delta i bokklubben går det bra att maila jubileumsparken@passagen.se.