”Vi ställer inte in, utan ställer om och jobbar på med Göteborgs Stads 400-årsfirande enligt plan”, säger Therese Brusberg, chef för jubileumsfirandet på Göteborg & Co. Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Nya arbetsmetoder för Göteborg 2021. Hallå där Therese Brusberg, chef för Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co, hur har coronapandemin påverkat arbetet med Göteborgs jubileumsfirande? ”Vi jobbar på enligt plan, men med nya corona-anpassade arbetssätt. Vi ställer inte in, utan ställer om”.

Hur gör ni?
– I praktiken innebär det att vi träffas digitalt i mycket större utsträckning. Ett exempel är en stor samverkansträff med flera hundra deltagare som vi planerat till den 21 april. Då skulle representanter från staden, näringslivet, föreningar, akademin – ja alla som på något sätt är med och bidrar till jubileumsarbetet ha träffats. Nu löser vi det genom filmer och andra digitala lösningar med text och bild så att alla ändå hålls informerade om hur arbetet fortlöper.

– Ett annat exempel är arbetet med Göteborgs Jubileumskarta som görs tillsammans med föreningen Göthenburgo. Det är en karta som skapas av göteborgarna och där allmänheten bidrar med sina favoritplatser. Från början hade vi tänkt att mycket av dialogen skulle ske på gator och torg. Men vi fick tänka om och nu fortsätter arbetet i digital form, bland annat på Facebook, och det funkar jättebra. Jag är verkligen imponerad av alla kreativa och spännande initiativ som poppat upp. Alla försöker gemensamt hitta lösningar.

Det börjar dra ihop sig, vad händer under 2020?
– I år är ”hållbart växande” tema som vi planerar en hel rad aktiviteter kring. Under året ska vi också summera och ta tillvara på allt som gjorts på vägen till 2021. För hela tanken är ju att jubileumssatsningarna ska leva kvar och utvecklas vidare i framtiden. Som jubileumsparken med badet, bastun och seglarskolan ”Alla kan segla”. Det stora musiklägret Side by Side med barn och unga från hela världen kommer att genomföras i juni, men på ett nytt sätt med tanke på smittorisken. Lite längre fram, i september, planeras det som vanligt för den stora Ö-festen på Ringön.

– Det kommer att hända mycket under året. Men vi följer läget och anpassar oss efter Göteborgs Stads och myndigheterna rekommendationer när det gäller pandemins utveckling. Och så planerar vi själva jubileumsåret förstås.

Kan du avslöja nåt om vad som händer då?
– Avstampet blir på nyårsafton klockan 20.21 och sen följer ett helt år med upplevelser, med några särskilda höjdpunkter. En är jubileumshelgen 4–6 juni 2021 då det blir ett historiskt festtåg, mat, musik och möten i hela staden.

– Det vi går igenom nu gör att arbetet med jubileumsåret känns ännu viktigare. Vi behöver något att se fram emot. Vi ska ta oss igenom krisen och sen vill vi fira tillsammans och mötas med helt ny energi.