Begränsad upplaga. De officiella jubileumsprodukterna “Varma Göteborg” och “Räkan” börjar säljas i begränsad upplaga i Göteborg den 4 juni. “Lite nervöst faktiskt, jag hoppas att den lever upp till förväntningarna”, säger Elsa Boman om att kapsylöppnaren Räkan nu kommer ut på marknaden.

Elsa Boman har skapat “Räkan”.

Jubileumsprodukterna har tagits fram till Göteborgs 400-årsjubileum. De utsågs i en tävling, GBG Form 2021. En av vinnarna var kapsylöppnaren Räkan.

– Själva idén kan tyckas ganska simpel, men ”Räkans” styrka ligger i den perfekta formsymbiosen mellan räka och kapsylöppnare. Jag är uppvuxen i Göteborg och vid havet på Bohus-Malmön och har alltid älskat räkor, att fånga dem, äta dem och titta på dem. Deras form och anatomi har alltid fascinerat mig och jag kom faktiskt in på Chalmers via arkitektprovet med ett räkmönster, säger Elsa Boman.

En symbol för staden

 Hon berättar att uppgiften till GBG Form 2021 var att skapa en inkluderande produkt som signalerar Göteborg som stad.

– Jag tänkte att alla behöver en kapsylöppnare och att den är inkluderande i och med att man umgås över en öl eller läsk. Dessutom är räkan lite av en symbol för staden. Genom att ta det här “knäppa” lilla havsdjuret och förgylla det ville jag upphöja något väldigt göteborgskt!

Två plädar

 Räkan är tillverkad i begränsad upplaga, 400 exemplar. Jubileumsprodukten “Varma Göteborg” som består av plädarna “Lilla Bommen” och “Rosenlundsverken” har tillverkats i vardera 200 exemplar.

De är skapade av Elisabeth Dunker och Ulrika E Engberg som inspirerats av byggnader som de tycker kännetecknar Göteborg. De har tagit upp mönster i fasaden och fört över dem till plädarna. Produkterna finns att köpa på Turistbyrån och i Röhsskas museishop från 4 juni.

Elisabeth Dunker & Ulrika E. Engberg har skapat plädarna Rosenlundsverken och Lilla Bommen.