Fyra stämningsfulla nyheter. När trettonde upplagan av Jul på Liseberg öppnar på fredagen är julmarknad, ljusklädda träd och Lisebergskaninernas isshow självklara inslag. Men i år är det också överraskningarnas tid med medeltidsby, norrsken, tomtehus och en julsaga med karaktärer från förra sekelskiftet.

För många är Jul på Liseberg en tradition – och då ska allt vara som det brukar. Och det är det i år också. Nöjesparken har julpyntats med tusen granar, fem miljoner julljus och sex kilometer grangirlang. På julmarknaden längs promenadstråket dignar bodarna av designade tomtar, julostar, chokladpraliner och inlagd sill.

Riddare, norrsken och tomtehus
Men allt är inte som vanligt. Vid sagoslottet har en medeltidsby byggts upp och där förbereder man för fullt inför midvinterfesten. Kungen håller hov, det lagas julmat och riddare putsar rustningar och tränar inför den årliga turneringen.

Det nya Lapplandsområdet hittar man vid Balder. Här finns både upplevelsekåta, eldterass, renkött och lappkakor. Över alltihop lyser norrskenet. Lite längre bort har tomtefar fått ett eget hus där hans nissar arbetar för fullt för att fylla släden med klappar.

Julsaga från förr
I hamnområdet utspelar sig en julsaga som hämtat inspiration från början av förra seklet. I kvarteren runt soppköket möter besökarna olika karaktärer – matrosen, fattigbonden och skoputsaren – och rätt som det är brister prästen och missionärerna ut i stämningsfull körsång. Bakom julsagan står Lisebergs egen personal.

– Julsagan är helt egenproducerad av anställda på spökhuset Gasten. Från idé till skådespelarinsatser och stämsång! säger Zeth Pilevång, områdeschef för Gasten.