Det är först när "Jul på Liseberg" öppnar som julen känns riktigt nära. Så känner många för den nu åttaåriga traditionen att hålla Liseberg öppet fram till jul.På fredagen öppnar nöjesparken och nytt för i år är att isbaren fått en egen lokal i hamnområdet.

Varje år sedan starten har närmare 500.000 besökare gästat parken under julen. Traditionerna är starka och besökaren kommer som vanligt att möta en park där träden har smyckats med närmare fem miljoner julljus. På husfasaderna hänger totalt 6,5 kilometer grangirlang.

Bar gjord av 37 ton is

Men några nyheter finns det även i år. Liseberg Ice Gallery & Bar har fått en egen lokal i hamnområdet.

6D2_6.jpg
Innanför de isolerade dörrarna har designerduon Jens Thoms Ivarsson och Mats Nilsson karvat ut inredning ur 37 ton naturis från Torne Älv.

Varmare än minus fem grader får det inte bli inne i isbaren och besökaren måste bära specialkläder som förhindrar att kroppsvärmen höjer temperaturen.

Thoms och Nilsson har tidigare jobbat med isdesign på Icehotel i Jukkasjärvi samt varit med och byggt upp isbarer i såväl Tokyo och London som Köpenhamn.

Allsång med Lotta

Under fyra söndagar bjuder Lotta Engberg och kapellmästaren Curt-Eric Holmquist på allsång från Stora Scenen. Vid varje allsångstillfälle får de besök av gästartister. Först ut är Charlotte Perrelli och Danny den 25 november.

Tidigare besökare känner igen en hel del aktiviteter som Nordens Ark. De har i år med sig svarthönor från Bohuslän-Dal, jämtgetter, Gotlandskaniner och Värmlandsfår.

Andra traditioner som återkommer är skidbacken där barn får prova på att åka utförsåkning liksom Lapplandsområdet med hantverk, rensläde och nordliga specialiteter.

603A_2.jpg

Barnens skidbacke. Foto: Stefan Karlberg