Stora ekonomiska konsekvenser. Det blir inget Jul på Liseberg i år. ”Vi hade behövt besked om att undantas från för ordningslagens förordning redan nu för att hinna iordningställa parken till en julöppning, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

– När utredningen om undantag dröjer ytterligare ser vi inte längre någon möjlighet att genomföra julsäsongen, fortsätter Andreas Andersen.

Enligt tidigare beslut är Halloween på Liseberg inställt och nu blir det alltså heller ingen julsäsong. Det är första gången i Lisebergs snart 100-åriga historia som parken håller stängt ett helt år vilket får stora ekonomiska konsekvenser. 100 fastanställda är varslade och de 2500 säsongsanställda fick inga jobb i år.

Inbokade julbord berörs inte

– Vi försöker att anpassa kostymen och för också en konstruktiv dialog med regeringen om ersättning. Men affären ligger inte bara hos Liseberg. Ett Göteborg utan ett öppet Liseberg får ofantliga konsekvenser för hela stadens handel och turistnäring, säger Andreas Andersen.

De julbord som är inbokade på Lisebergs restauranger berörs inte av dagens besked utan kommer att genomföras som planerat. De omfattas inte av de begränsningar som förordningen medför.

– Vi kommer att tematisera ett mindre område av parken så att julbordsgästerna får en stämningsfull inramning, men övriga gäster får vi tyvärr inte möjlighet att ta emot i år, säger Andreas Andersen.

Arbetet med Lisebergs jubileumsprojekt, den pågående utbyggnaden söderut med hotell och inomhusvattenpark, fortsätter och påverkas i dagsläget inte av att Liseberg håller stängt.