Obrukbara ljusgranar har blivit cirklar och hjärtan. De ljusgranar som prytt Göteborg kring juletid har gjort sitt och ska få nytt liv. Med hjälp av formgivare har granarnas material återvunnits och designats om till cirklar och hjärtan som kommer att lysa upp Axel Dahlströms Torg och Brunnsbotorget.

Förra året visade det sig att de ljusgranar som hängt på flaggstänger runt om i Göteborg inte höll för västkustvädret, de kunde vara en potentiell fara när det blåser kraftigt. De packades ner och lades undan. Men materialet som bestod av aluminiumringar och LED-ljusslingor var fortfarande fullt användbart.

– Det var så synd att bra material bara skulle läggas åt sidan. Jag ville återanvända och skapa något nytt, säger Samira Ajanovic, centrumutvecklare på Göteborgslokaler som förvaltar de stadsdelstorg där många av granarna har stått.

Symboliska cirklar
Göteborgslokaler bestämde sig för att återvinna materialet och tog hjälp av HDK-läraren Jorma Huttu, formgivaren Pia Hansson och Ståhls reklam.

I den omdesignade juldekoren används ringarna både i sin ursprungliga form och en del blir till hjärtan.

– Vi ville skapa nya uttryck av de befintliga ljusslingorna. Vi bollade idéer och kom fram till att de lysande cirklarna som det till slut blev, kunde symbolisera snöflingor, julkulor, hjärtan och julhjul, säger Jorma Huttu.

Den nya ljusdekoren kommer att hänga på Axel Dahlströms Torg och Brunnsbotorget. Premiär blir det på Axel Dahlströms Torg där belysningen tänds den 29 november klockan 17.00.