Fredag 12 november öppnar Jul på Liseberg och samtidigt tänds det vita ljuset på det tre kilometer långa ljusstråket från hamnen, längs Avenyn till Liseberg. Temat för i år är sagolikt. Med Julstaden inleds en andra turistsäsong för Göteborg.

Julstaden inleds imorgon fredag med öppningen av Jul på Liseberg och tändandet av ljusen i staden. I år ljussätts också innerstadens gator på ett nytt sätt i ett samarbete mellan fastighetsägare, butiker och Göteborgs Stad.

Julstaden lockar turister

Under de senaste tio åren, 1999 till 2009, har hotellen i Göteborg nästan fördubblat antalet gästnätter under december

– Göteborg har fått en ny turistsäsong. Jul på Liseberg, som öppnade år 2000, startade trenden. 2004 tog vi ett samlat grepp och skapade ljusinstallationer och program och det medförde ytterligare ökning av antalet gästnätter, säger Therese Brusberg på Göteborg & Co.

Julfilmen har premiär 10 december

Andra etappen av Julstaden inleds den 10 december med premiärvisning av årets julfilm ”En sagolik jul” som kommer att projiceras på Konstmuseets 1 500 kvadratmeter stora fasad.

Ljusstråket förstärks då med formgivna ljusinstallationer i nya färgteman på husfasader, träd, torg och broar.

På Harry Hjörnes plats projiceras en 360 graders ljus- och bildshow på husfasaderna till musik och ljudeffekter.

Bältespännarparken förvandlas till ett vinterlandskap med julkafé, skridskoåkning och stämningsfull körsång från den sjungande julgranen.

Julen är snart miljödiplomerad

– Nästa år ska Julstaden vara miljödiplomerad fullt ut. Vi är i full gång och har till exempel bytt ut det vita ljuset mot LED-lampor. Vi använder miljövänlig, så kallad grön, el och Liseberg drivs helt av vindel, säger Therese Brusberg.