Personalen på Göteborgs turistbyrå får nu sätta sig tillrätta vid telefonerna, för snart börjar det ringa febrilt. I dagarna skickas nämligen 2 miljoner "jultidningar" ut till potentiella turister från Norge, Danmark och Sverige.

Den julstämningsdrypande tidningen skickas nu i veckan ut som bilaga till dagstidningar i Mellansverige, Oslo-området och på Jylland, fylld med allt som Göteborg har att locka med i juletid.

Och tidningen, som skickas ut varje år, brukar ha effekt.

Hotell och shower lockar

– Oh ja, de blir nedringa på turistbyrån direkt när tidningen har skickats ut och besöken på hemsidan ökar markant. Då är trycket stort på att boka hotellpaket och julshower, säger Stefan Gadd på Göteborg & Co.

Liseberg har en framträdande roll både i tidningen och i Göteborgs julhappenings, till exempel sammanfaller nöjesparkens öppnande och stadens första upptändning av julljus den 16 november.

Två kilometer ljusstråk

Då tänds hundratals ljusgranar och glitterbanér längs ett ljusstråk som sträcker sig från Liseberg via Götaplatsen och Avenyn hela vägen ned till hamnen.

Tre veckor senare, den 7 december, fylls det två kilometer långa stråket på med ännu fler färgstarka ljusinstallationer på husfasader, träd och i olika miljöer.

Samtidigt är det premiär för den specialproducerade film i storformat som tre gånger om dagen fram till jul projiceras mot fasaden på Göteborgs Konstmuseum.

Som vanligt finns också en specialsida på nätet för julstaden Göteborg.