En sagolik stad i färgerna rött, lila och blått. Det är vad som gäller när den andra etappen av Julstaden Göteborg drar igång med julfilmspremiär, lysande näckrosor, den sjungande julgranen och mycket annat. På fredag kväll är det traditionsenlig invigning.

För sjunde året i rad har det blivit dags för Julstaden Göteborg att tändas fullt ut. Redan den 12 november öppnade Jul på Liseberg och då tändes även stadens tre kilometer långa vita ljusstråk. Idag fredag tänds resten av årets ljussättningar och Julstadens program drar igång.

Sagoläsning och läskig sjumilaskog

9DA_4.jpg
Temat för i år är sagolikt och tanken är att staden ska bli ”sagolikt vacker”. Men det är även flera av punkterna på programmet som har tydliga kopplingar till sagans värld.

− Flygande mattor kommer att projiceras på marken längs med ljusstråket, vi kommer ha sagoläsning med klassiska julsagor för barn på helgerna i vinterlandskapet och en läskig sjumilaskog med spindlar och träd i Brunnsparken, säger Eva Lehmann på Göteborg & Co.

Näckrosor på Vallgravens is

I Storans fönster blir det silhuetter i form av sagofigurer och över Bältesspännarparkens is syns ett änglaspel. Även stadsmuseet är ljussatt i år.

Andra nyheter är stadsvandringar i ljusets tecken, det upplysta Göteborgshjulet, ljussättningar i Renströmska parken och lysande näckrosor som placeras i Vallgraven vid Kungsportsbron.

− Tanken var att de skulle ligga och guppa i vattnet, men nu får de ligga uppe på isen i stället. Dessutom skulle Julpaddan ha kört i år, men tyvärr går inte det heller, säger Eva Lehmann.

Ljusstråket tänt ända till den 9 januari

Julfilmen på konstmuseets fasad är som vanligt helt nyproducerad. Den heter ”En sagolik jul” och visas flera gånger dagligen fram till och med den 31 december, då det är dags att avsluta Julstadens program med ett nyårsfirande på Götaplatsen.

7BD2.jpg

Vinterlandskapet i Bältesspännarparken bjuder på körsång, julkafé och skridskoåkning till den 30 december. Medan ljusstråket för första gången får lysa upp staden ända till den 9 januari.

− Det är många som har mer tid att umgås och promenera tillsammans efter jul och nyår, säger Eva Lehmann på Göteborg & Co.

Fotnot:
Julstaden Göteborg startar klockan 16.00 fredagen den 10 december på Harry Hjörnes plats. 17.30 börjar invigningsceremonin inklusive premiär på julfilmen på Götaplatsen. 18.30 uppträder Den sjungande julgranen i Vinterlandskapet i Bältesspännarparken.