Nya färger och 270 graders filmshow. Tycker du att Göteborg badar i julstämning? Vänta bara, på fredagen tar Julstaden ytterligare ett kliv in i juleljusens magiska värld när stråket från hamnen till Liseberg tänds upp av tusen och åter tusen kulörta lampor. Allt ackompanjerat av Symfonikernas JulJubel, Den sjungande julgranen och en 270 graders filmshow på Götaplatsen.

Redan den 16 november tändes de första, vita ljusen längs stråket mellan hamnen och Liseberg, men på fredagskvällen tar alltså Julstaden ytterligare ett kliv och därmed julstämningen till en helt ny dimension.

Den festliga ceremonin kring upptändandet inleds på fredagskvällen när ett fackeltåg anländer till Götaplatsen klockan 17.30. Då kommer de brittiska jongleringskonstnärerna i gruppen Gandini Juggling visa prov på lysande färdigheter i showen Glow, följt av skönsång av Göteborg Gospel Voices Unlimited.

Omsluten av ljud och bild
När sista tonen klingat ut och jultal har hållits sätts kontakten i väggen och träden längs Avenyn och runt Nordstan tänds. Den tidigare så välbekanta blå färgen har i år ersatts av varmvita slingor med färgade organiska bollar.

Den som sedan vänder ryggen mot paradgatan får klockan 17.45 se premiärvisningen av årets filmshow på Götaplatsen.

– I år kommer man att bli helt omgiven av ljud och bild eftersom filmen projiceras på alla fasaderna på Götaplatsen, alltså inte bara på Konstmuseet som tidigare utan nu även på Stadsteatern och Konserthuset. Det blir en filmvisning i 270 graders vinkel, säger Lena Larsson på Göteborg & Co.

Kjell Wilhelmsen som Poseidon
Filmens handling knyter också samman de tre kulturella institutionerna, då fyra tavlor ur Konstmuseets samlingar och tre av Stadsteaterns skådespelare interagerar till toner av Symfonikerna. I rollerna ser vi Kjell Wilhelmsen som Poseidon, Carina M Johansson som Lady Macbeth och Sven Wollter som sig själv i interaktion med den berömda tavlan Karl XII:s likfärd.

Filmen är en knapp kvart lång, syntolkas och kommer att visas flera gånger varje kväll fram till och med nyårsafton. Premiärkvällen blir det dock bara en visning, då det mellan klockan 18 och 19 istället blir Symfonikernas konsert JulJubel som visas live på fasaderna vid Götaplatsen.

Den som istället väljer att strosa längs den upplysta Avenyn kommer att stöta på en hel del aktiviteter i det röda ljusets sken och på kärlekens tema. På nio platser med lagom avstånd från varandra finns kramhållplats-vägskyltar uppsatta, och på ytterligare fem platser längs ljusstråket projiceras kärleksbudskap ur Håkan Hellströms låtar.

Julvariant av Kulturkalaset
– I den lilla parken vid Lorensbergsteatern har de unga kreatörerna från Frilagret skapat en vandringsslinga där återvunnet material bildar upplysta rum och inbjudande mötesplatser, och i Bältesspännarparken finns precis som tidigare år Den sjungande julgranen där olika körer varje kväll till och med den 22 december turas om att skapa julstämning, säger Lena Larsson.

I Bältesspännarparken finns också en jul-variant av den marknad som gladde så många besökare av Kulturkalaset i somras. International Market, med mat och hantverk från många olika länder, pågår också till och med 22 december. Ljusinstallationerna mellan hamnen och Liseberg kommer att vara tända fram till Trettonhelgen, den 6 januari.

I år har ännu fler platser utanför centrum ljussatts, som Gamlestadstorget med Alependeln och Campus Näckrosen. 14 stadsdelstorg med Luciafirande och marknader har fått ljusgranar.

B84.jpg

I år visas julfilmen i 270 grader – på Stadsteatern, på Konstmuseet och på Konserthuset.