… och Liseberg julöppnar. Som traditionen numera bjuder klär sig Göteborgs Stad pö om pö i en allt juligare kostym såhär års. På fredag 14 november är det dags för den första etappen, när de vita ljusen tänds från Lilla Bommen till Liseberg. Samtidigt öppnar nöjesparken med sin mest påkostade isshow och julsäsong hittills.

Någon ketchup-effekt är det inte frågan om när Göteborg ska byta klädsel, från höstgrå vadmalsrock till festlig jul-kostym. Dels kommer staden att lysa i betydligt flera färger än rött när julhelgerna väl är komna, och dels kommer inte allt på en och samma gång.

– Nej, vi delar upp tändningen av Julstaden Göteborg i olika faser och börjar med de vita ljusen nu på fredag. Då tänds till exempel lamporna på stadsdelstorgen och de granformade lamporna längs stråket från Lilla Bommen via Avenyn och Renströmsparken till Liseberg, säger Ulrika Dybler på Göteborg & Co.

Liseberg har satsat på stor isshow
På fredag är det också premiär för årets julsäsong på Liseberg, som i år pågår fram till 30 december. Årets stora attraktion är den isshow som bygger på H.C. Andersens klassiska äventyr Snödrottningen. 48 konståkare i toppklass ger en till två föreställningar per dag, inför läktare som rymmer 500 personer.

Den 5 december kl 17 är det dags för nästa etapp i Julstadens fullbordan, då färgexplosionen av juleljus brister ut för fullt, till tonerna av bland andra Göteborgs luciakör och det rappande stjänrskottet Linda Pira. Dessutom spelar en norsk isorkester på instrument gjorda av just is, och årets filmshow ”Julias dröm” har premiär.

Eftersom det samma dag är invigning av VM i innebandy kommer hundratals ungdomar från Göteborgs innebandy-föreningar att tåga med ljus och nationsfanor från Gustav Adolfs torg till Götaplatsen, där landslagen väntar och tar över fanorna.