Stress och knappt om tid. Hos mig hade julkänslan inte hunnit infinna sig ännu. Köptvång, sliskig glögg och Göteborgs typiskt råa väder hjälper inte till att komma i stämning. Vad som krävs är en påminnelse om det äkta och genuina i firandet.

Kronhusbodarna mitt i centrala Göteborg är julstämningen förkroppsligad, utan julpyntsorgie. Kronhuset ligger mitt på kullerstenstorget omgärdat av de mindre hantverksbodarna. Det är som att stiga in i 1600-talet bortsett från en och annan gatlykta.

Med alldeles för tjocka lager vinterkläder stiger jag in i Glashyttan och känner värmen och den starka lukten av varmt fuktigt trä. Tango på en gammal transistorradio och hyllorna fulla av glas i regnbågens färger.

Snart längtar jag efter kylan ute och går vidare till själva kronhuset. Trängsel saknas inte på öppningsdagen. Röda näsor i alla åldrar sniffar in doften av granris och halm och det tittas nyfiket på änglar, julbockar och fårull.

Här står välgörenhetsstånden tätt intill försäljning av förkläden till snapsflaskan. Sorlet letar sig upp i det höga taket. Jag hamnar i en slinga och slussas långsamt genom huset i en cirkel tills jag hamnar vid ingången igen.

Serveringsvagn från 1916

Väl ute har solen redan gått ner och andedräkten puffar ut i den frostiga kvällen. Oundvikligen ställer jag mig i kön till glögg- och korvförsäljningen ute på gården. Patrik Saar från Artilleriavdelningen Göteborg ger mig en av de sista muggarna och berättar att serveringsvagnen är en gammal kokvagn från 1916 som förr i tiden var hästanspänd. Han är nöjd med försäljningen. Det har varit lagom kallt och korven är redan slutsåld.

Vad som var tänkt som en snabb blick på Frenillas blir till ett långt och hjärtligt samtal med innehavaren Gunilla Nordberg. Här inne råder om möjligt än mer trängsel, men Gunilla har ändå tid att prata både med mig och svara på kundernas alla frågor. Teddybjörnar, mattor, stöpta ljus och helst vill man slå in hela boden och ta med sig den hem. Här står hon tillsammans med sin man, Fred, för åttonde julen i rad.
45E6.jpg

Textil sedan barnsben

Gunilla har jobbat med textil sedan barnsben. Det var hennes farmor som väckte intresset och lärde henne väva, sy och brodera. När jag frågar vad som är storsäljaren inför jul så skrattar hon och berättar att det är franska tvålar.

– Det var bara menat som dekoration. Men sedan blev efterfrågan så stor att vi nu säljer sanslöst mycket tvål, säger Gunilla Nordberg.

På Kronhusets café kan man njuta av marknaden i lugn och ro, förutsatt man kan välja mellan mandelskorpor, saffranskorpor och valnötsskorpor med choklad. Platsbrist råder och jag får dela bord med Johanna Johansson och Daniel Gustavsson som satt sig ner vid en kopp kaffe och muffins.

– Vi är mest här för stämningens skull, säger Johanna. Det är så mysigt att bara gå runt. Och så har vi faktiskt köpt en julklapp också.

Belysningen är dämpad och diskret julmusik hörs i bakgrunden. Barn i alla åldrar mumsar på lussebullar och julmust. Vänder och vrider på sina nya leksaker. Jag samlar ihop mig för att gå, men tar en sista sväng in på Västergården och på vägen hem klirrar sedan äppelcidervinägern och enbärsmusten tillsammans med farmor Ediths pepparkakor i kassen.

Fakta om Kronhuset

Kronhuset är Göteborg äldsta byggnad och har stått relativt orörd sen 1600-talet. Huset uppfördes mellan 1642 och 1655 och tjänade länge som förrådshus för spannmål och vapenarsenal. 1660 hyllades här den fyra årige arvsprinsen som konung Karl XI.

Staden köpte huset 1929 och det disponerades under många år av Göteborgs museum. Idag tjänar Kronhuset som konsertlokal för GöteborgsMusiken. Julmarknaden är den 37 i ordningen och pågår dagligen till och med den 16 december.

Glashyttan, Västergården och Kuhlins guld och silver är belägna i de västra kronhusbodarna och har öppet året runt. De uppfördes 1764-1759 och fungerade som lagerplats för järnvågsmaterial och brandhus.

I de östra bodarna ligger Frenillas, Urmakeri, Lanthandeln och Café Kronhuset. Dessa byggdes mellan 1746 -1748 och var på den tiden smedja, hjulmakare och klensmides verkstad. Idag är de verkstäder och butiker för konsthantverkare.