Tävlingen som inte säger nej. Egentligen är det ju pingsten som är hänryckningens tid, men i Göteborg kommer det att uppvisas samma intensiva känslor redan i påsk. Åtminstone på dansgolven i Kultur Atom och Konserthuset, där tävlingen Just Move It avgörs. Unga deltagare från hela Sverige och Norden gör upp om prispengar på sammanlagt 30 000 kr, i valfria dansstilar.

– Man kan anmäla sig fram till tävlingsdags men det är redan rekord i antalet startande! konstaterar en nöjd men lite stressad Marina Hanna Esso, en av arrangörerna till danstävlingen Just Move It.

529E_2.jpg
Det är nionde året i rad som evenemanget arrangeras, och det som en gång började som en lokal tävling i Göteborg har vuxit via Västra Götaland till att nu locka deltagare inte bara från närområdet utan också från Stockholm, Malmö, Katrineholm, ja faktiskt från hela Norden.

– Ryktet om Just Move It har spridit sig enormt snabbt mellan dansare och på sociala medier. En dansk grupp har anmält ett lag med 30 personer, det ska bli roligt att se vad de ska hitta på! säger Marina Hanna Esso, som är van vid att se folkdansare möta jazzdansare och allt däremellan under tävlingarna i kategorierna Showcase, där man är minst två personer och kan vinna 15 000 kr, eller Solist, där prissumman är 5 000 kronor.

Allt samlat under en helg
– I de kategorierna är det runt 80 procent tjejer, medan killarna dominerar i Breakdance, där lag om två personer battlar mot varandra och kan vinna 10 000 kronor, säger Marina Hanna Esso.

Tävlingen brukar locka ungdomar som är från tolv år upp till runt 25 år gamla, även om arrangörerna aldrig skulle drömma om att säga nej till andra deltagare, så länge de inte är professionella.

Eftersom deltagarna är så unga och många kommer så långväga ifrån har man i år valt att förlägga hela arrangemanget under en och samma helg, efter att tidigare ha spridit ut deltävlingarna under en månads tid. Nu blir det billigare och enklare för deltagarna att ta sig till Göteborg en gång, och ha deltävling 1 i Kultur Atoms lokaler i Angered på påskdagen 27 mars och deltävling 2 och finalen i Konserthuset i Göteborg på annandagen 28 mars.