Danstävling med 30 000 kronor i potten. Din dansstil spelar ingen roll, inte heller din ålder eller var du bor. Älskar du bara att dansa så står tävlingen Just move it öppen för dig, för åttonde året i rad. Första deltävlingen äger rum i Lundby på Hisingen, medan finalen i år hålls på Stadsteatern. Allt för att stimulera till möten som annars kanske aldrig skulle ske.

– Just move iIt har blivit så populärt att det anmäler sig dansare från en massa andra städer runt om i Sverige också, och i år kommer till och med några från Danmark, säger Marina Hanna Esso, ungdomskonsulent och en av projektledarna för danstävlingen.

Sedan premiäråret 2008 har tävlingen lockat mellan 50 och deltagare varje år, och i år lär det blir ännu eftersom intresset för dans bara verkar öka och öka, samtidigt som prispengarna i tävlingen också har ökat, från 20 000 till 30 000 kronor.

1DB6.jpg
I Just move It kan man tävla i tre olika kategorier: solo, showcase, som är ett gruppframträdande med minst två personer, samt break3vs3, som är ett ”battle”, alltså en uppvisningstävling i form av en duell mot andra tävlande.

Nätverk via dans
– Men Just Move it är inte bara en danstävling, utan vi vill låta ungdomarnas talanger få ta plats i samhället, öka integrationen genom deras gemensamma intresse och ge dem chansen att genom dansen bygga broar och skapa egna nätverk, säger Marina Hanna Esso.

Tävlingen arrangeras av Göteborgs Ungdomssatsning och ABF, Passalen och Kulturförvaltningen och öppen för alla åldrar, genrer och förmågor. I juryn sitter välkända profiler i dansvärlden och efter den första deltävlingen i Mötesplats Lundby 14 mars är det dags för final på Stadsteatern den 6 april.

Nya mötesplatser
– Finalen försöker vi alltid förlägga till något ställe där ungdomarna inte befinner sig i vanliga fall, som Storan eller Konserthuset som vi har varit på tidigare. Över huvud taget brukar finaldagen bli något alldeles extra, som en familjefest med uppåt 800 i publiken, säger Marina Hanna Esso.

Att delta i tävlingen är gratis medan inträdet för publiken kostar 20 kronor till första deltävlingen och 50 kronor till finalen.

1168.jpg